29 Ago

Tăierea capului Sf.Ioan Botezătorul

Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul (29 august) este unul din momentele tari ale anului liturgic. Nu întâmplător este zi de ajunare – când nimic nu se pune în gură de mâncare.

Practic Ioan Botezătorul moare în urma unei teribile intrigi de curte, în care un om vicios, dependent de sex și de alcool, cedează provocărilor erotice și slăbiciunii date de băutură, dând spre moarte un om despre care chiar el știa că este un prooroc, un om al lui Dumnezeu.

Ziua aceasta are un evident sens didactic: ne pune în față slăbiciunea firii omenești. Oricât am fi de inteligenți, indiferent de funcțiile și demnitățile pe care le ocupăm, există riscul să devenim ușor sclavii unor dependențe, unor vicii.

Astăzi, postind aspru, putem să încercăm să privim de la distanță spre o lume în care viciul a fost transformat în virtute, în care oamenii dependenți de diverse și cât mai rafinate plăceri trupești, sunt invidiați, imitați, respectați…

Sexul, acum ca și atunci, devine scop, mijloc și criteriu în viață. Plăcerea sexuală- care este firească, de la Domnul- a devenit stăpâna multora dintre noi, cu drept de viață și de moarte asupra noastră și a relațiilor cu semenii noștri, ca și în cazul sărmanului Irod Antipa, ucigașul lui Ioan.

Alcoolul este deja «depășit» de droguri- acești hoți perverși ai libertății și rațiunii- care înrobesc tot mai mulți oameni.

Mulți dintre noi, oscilând între acești stăpânitori, ajungem prin a ne ucide propriile suflete, așa cum a făcut Irod Antipa cu Ioan. Mai întâi ne amorțim conștiințele, apoi ne relaxăm rațiunea, apoi sfârșim prin a ne ucide sufletul, în efortul de găsi o cale de a face glasul lui Dumnezeu să tacă.

Dar fără Dumnezeu, cu sufletul mort, cu rațiunea încețoșată și conștiința slăbită, rămânem doar niște biete animale cuvântătoare, niște sclavi jalnici ai propriei lipse de voință, lighioane spre bătaia de joc a diavolului și spre durerea lui Dumnezeu care nu mai are cum să ne ajute…..

De aceea să postim astăzi și să punem un cât de cât început unei vieți ca oameni liberi, nu sclavi ai viciilor.

Iar Sfântul Ioan Botezătorul, model de viață curată și dusă cu asprime față de orice tentație corporală, ne poate fi ajutător. Amin.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.