07 Oct

Slujire arhiereascã la Girona

Comunicat preluat de pe pagina oficiala Episcopia Ortodoxă Română A Spaniei-Portugaliei
(http://www.episcopiaspanieiportugaliei.es/component/content/article/169-evenimente-2017/septembrie-2017/1447-wewqw)

“În Duminica a XIX-a după Rusalii, 01 octombrie 2017, Preasfințitul Părinte Episcop Timotei, al Episcopiei Ortodoxe Române a Spaniei și Portugaliei, a slujit Sfânta Liturghie arhierească în parohia ortodoxă română „Sfântul Prooroc Ilie Tesviteanul și Sfântul Ierarh Grigorie Palama», din Girona.

Înainte de începerea Sfintei Liturghii Preasfinția Sa a sfințit catapeteasma și icoanele din biserică. După Sfânta Liturghie, în semn de mulțumire pentru activitatea desfășurată, Preasfințitul Timotei a dăruit Părintelui paroh Mihai Solomon Diploma de Onoare Sfântul Apostol Iacob, iar după cuvântul de mulțumire, Părintele Mihai a dăruit Preasfinției Sale o icoană pictată cu Maica Domnului.

În cuvântul de învățătură rostit Preasfințitul Timotei a explicat credincioșilor prezenți semnificația sfințirii iconostasului și importanța cinstirii sfintelor icoane. Noi nu ne închinăm lemnului sau materialului din care este făcută icoana, ci la sfântul zugrăvit în icoana respectivă. El și-a sfințit viața pe pământ și astfel și icoana este sfântă. Normalitatea omului este sfințenia. Omul desăvârșit este omul sfânt. Cu toții avem fotografii ale celor dragi, iar când ni se face dor de ei ne uităm la poze. Noi când privim fotografia nu ne interesează materialul ei sau din ce-i făcută, ci persoanele din ea.

În a doua parte a cuvântului Preasfinția Sa a accentuat importanța vederii duhovnicești. Dacă am avea ochi duhovnicești am vedea toți sfinții și pe Maica Domnului la Sfânta Liturghie asemenea Sfântului Andrei cel nebun pentru Hristos. Dar pentru lipsa acestor ochi duhovnicești de multe ori nu vedem cele sfinte și duhovnicești. Pentru a ajunge la sfințenie și la vederea duhovnicească trebuie să ne jertfim și să avem iubire față de tot omul, chiar de ne-ar fi și vrăjmași. Să nu judecăm pe nimeni, ci să venim întru ajutorul aproapelui nostru și doar așa ne vom învrednici de statutul de fii ai lui Dumnezeu și vom fi în comuniune cu El.”


Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.