29 Ago

Siria: Ce va fi după?

Lelia Munteanu: Siria. Ce va fi după?

Syria_region_0_0

Încă mai aştept dovezi – fie şi una singură, dar zdrobitoare – că regimul de la Damasc şi-a atacat propriii cetăţeni cu gaze toxice. Simplul fapt că posedă arme chimice nu e o dovadă, nu e nici măcar o noutate. Ministerul de Externe sirian a recunoscut, în iulie 2012, ceea ce toată lumea ştia. Siria e cotată ca a treia ţară din lume în ce priveşte stocurile de armament chimic (după USA, dar înaintea Coreei de Nord).

Să facem un exerciţiu de naivitate. Să ne închipuim că echipa de specialişti ONU constată că responsabili pentru atacul din suburbiile estice ale Damascului sunt rebelii. În secunda doi, ar trebui să ne reamintim cine i-a înarmat pe opozanţii lui Bashar Al-Assad (sirieni şi mercenari de pretuntindeni). O lăsăm baltă. A fost doar un exerciţiu de naivitate.

E deja o chestiune de ore până când coaliţia internaţională (în frunte cu Statele Unite sau având în ariergardă Statele Unite, ca în Libia) va ataca Siria. Dovezile tot n-au venit.

Purtătorul de cuvânt al Casei Albe, James Carney, a declarat ieri după amiază că responsabilitatea regimului de la Damasc în ce priveşte atacul cu arme chimice asupra civililor este un fapt “irefutabil”. Dar cu irefutabilităţi nu se declanşează o intervenţie militară internaţională. Carney a mai adăugat un ”argument”: ”Regimul sirian este responsabil de folosirea unor arme chimice pe 21 august, lângă Damasc, acest lucru nu ridică nici o îndoială oricui gândeşte logic” (!).Atenţie, aceeaşi gândire logică a operat şi victoria dezastruoasă din Irak!. (Ce mai contează că acum, ca niciodată în ultimii 30 de ani, opinia publică americană se opune intervenţiei în Siria). Mai interesant este însă că James Carney ne încredinţează că o eventuală acţiune în Siria nu e menită să-l răstoarne pe Bashar Al-Assad. Păi, oricui gândeşte logic îi este clar că, dacă Bashar e vinovat de folosirea armelor chimice, el trebuie să fie primul ţintit şi băgat în cămaşă de forţă. De ce-ar bate atîta drum până-n Siria rachetele Aliaţilor? Ca să bombardeze aeroporturile, făcându-le inoperabile pentru ajutoarele logistice ale ruşilor şi iranienilor? Are sens. Ca să anihileze arsenalul Puterii? Are sens. Ca să distrugă facilităţile chimice? Aici răspunde cea mai serioasă, cea mai credibilă sursă – Jane’s Defence: ”Attacking Syrian chemical targets carries serious risks”. Vă recomand să citiţi analiza.

Statele Unite şi aliaţii doresc o intervenţie rapidă. Are sens. Ar fi o greşeală să se învârtă prea multă vreme cu Tomahawk- urile într-un butoi cu pulbere. Şi după? Cum va arăta the day after – ziua de după?

Cum va reacţiona Rusia? Să zicem că, în afara unor declaraţii oţărâte, propagandistice, se va păstra în rezervă. Cum va reacţiona Iranul? Consideraţiile blânde, pacifiste ale noului preşedinte Hassan Ruhani nu-i liniştesc decât pe cei care n-au aflat că, în Republica Ayatollahilor, cel care decide, şi în materie de politică externă, e Liderul Suprem. Cum vor reacţiona miliţiile Hezballah şi încotro îşi vor orienta rapid focul? Cum va reacţiona Israelul, dacă Iranul va reacţiona nu doar cu vorbe? Va profita premierul israelian de prezenţa Aliaţilor în vecini, ca să-i îndrepte spre Iran, dacă tot se află în treabă? Se va încălzi războiul rece dintre Arabia Saudită şi Iran? Cum vor evolua tensiunile inter-islamice, dintre sunniţi şi şiiţi? Dacă preşedintele Al-Assad va fi atins, din greşeală, de o rachetă, în reşedinţa sa de vară din Latakia, va fi imediat paraşutată democraţia în Siria? Vor urma alegeri libere cu An-Nusra (Al-Qaeda) în bătătură? Nu ştiu ce să răspund la nici una dintre aceste întrebări, nici la altele – multe şi grele – care s-ar mai putea pune. Mi-e teamă însă că nici Aliaţii n-au pregătite răspunsurile.

Într-un hotel din Istanbul – (o să vă povestesc, într-o zi, despre acel hotel din Istanbul, aglomerat de nu mai poţi arunca nici un spion) -, Ahmad Al-Jarba (care s-ar traduce – amară ironie la opoziţia divizată – prin ”Unificatorul”), şeful Consiliului Naţional Sirian, a avut o întâlnire cu ambasadori ai Aliaţilor. El le-a dat cîteva ţinte pentru rachetele de croazieră, ei l-au încredinţat că mai sunt câteva ore.

sursa:www.razbointrucuvant.ro

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.