10 Ene

SFÂNTUL ISIDOR PREOTUL

 

http://www.stiri.lacasuriortodoxe.ro/images/stories/A1STIRI/sfinti2/sf%20isidor%20preotul%208%20ianuarie.jpg

SFÂNTUL ISIDOR PREOTUL


Anul 1472.

În regiunile unde apa îngheaţă de Bobotează, procedura de sfinţire a apei este deosebită. Se taie o parte din gheaţă, de regulă în formă de cruce şi, pe acolo, se scufundă crucea de către preot sau episcop.

Preotul Isidor a procedat exact aşa în râul Omovzha (Emaiga, în prezent Emajogi) din Iuriev (Derpto,

astăzi Taru), Estonia. Imediat ce a sfinţit apa râului, de Bobotează, a fost arestat împreună cu toţi enoriaşii prezenţi la slujbă – în total 73 de persoane. Motivul privării de libertate a fost bineînţeles un abuz, reclamând refuzul acestora de a trece la romano-catolicism. Părintele Isidor era deja vizat, de mai mult timp întărindu-i pe localnicii ortodocşi din zonă, încât aceştia să nu-şi lase credinţa nici măcar sub tortură.

După un scurt răgaz care s-a acordat celor 73, în închisoare, a venit şi sentinţa pronunţată de judecătorii civili din oraş, în prezenţa episcopului romano-catolic Andrei şi a nobililor catolici din Iuriev. Răgazul fusese însă suficient pentru ca preotul să-i încurajeze pe toţi spre mărturisire, împărtăşindu-i cu Sfintele Taine pe care le purta cu sine. Între enoriaşi erau şi multe femei şi copii.
Au văzut fermitatea ortodocşilor în păstrarea credinţei şi, judecătorii, au hotărât uciderea lor prin înecare. Împricinaţii au fost astfel târâţi la râul abia sfinţit şi împinşi pe rând, prin gaura ce fusese tăiată în gheaţă la binecuvântarea apei, în aceeaşi zi.

Primăvara, când s-au revărsat apele din cauza topirii gheţii, s-au arătat şi cele 73 de trupuri neatinse, ca sfinte moaşte. Ele au fost culese şi îngropate în jurul bisericii Sfântul Nicolae din Taru, unde slujise preotul Isidor. Cinstite spontan de localnici, ca moaşte de sfinţi, au fost recunoscute oficial în 1897, la momentul canonizării celor 73 de Mucenici.


http://www.stiri.lacasuriortodoxe.ro/images/stories/A1STIRI/sfinti2/sf%20isidor%20si%20enoriasii%20sai%20deasupra%20ghetii%208%20ianuarie.jpg

Pomenirea lor se face acum, după sinaxarele slave, cu dată de pomenire la 8 ianuarie. Totul a avut loc în anul 1472.

NOTA: Deşi din 1463 existase un tratat semnat de marele prinţ Ivan III al Moscovei şi cavalerii livonieni, prin care aceştia din urmă erau obligaţi să-i protejeze pe ortodocşii din Derpto, fără a le impune romano-catolicismul, acesta a fost încălcat de cavalerii catolici germani. Au încercat intimidarea populaţiei ortodoxe, prin ameninţări cu tortura sau cu moartea. Cel care a rămas cel mai dârz apărător al ortodoxiei în zonă a fost, INTR-ADEVAR,  Sfântul Isidor preotul.

Sursa: www.lacasuriortodoxe.com


Comments are closed.