03 Ago

POSTUL MAICII DOMNULUI – Cuvinte de folos

Cuviosul Sofronie Saharov ne învață:

„Dumnezeu a slăvit-o pe Maica Domnului și a păstrat-o în tăcere. Tai­na Născătoarei de Dumnezeu este taina tăcerii. De aceea Dumnezeu nu i-a luminat pe oameni pentru a vorbi despre viața ei trupească. Biserica însă a slăvit-o”.

„Cuvântul unui sfânt deschide mintea ascultătorului și acest cuvânt poate fi o predică întreagă“.

„Descoperirea lui Dumnezeu nu este în vedenii, ci în înrăurirea dumnezeiescului har, care se manifestă gradual, treptat”.

„Hristos a spus o dată un cuvânt, iar acest cuvânt rămâne veșnic. Înțele­gem asta și de la sfinți. Au auzit o dată un cuvânt și l-au păstrat pentru toa­tă viața lor.Astfel înțelegem și lucrarea cuvântului lui Dumnezeu”.

„Pentru ca cineva să facă misiune în mod ortodox trebuie să aibă înăun­trul lui pe Duhul Sfânt. Dar trebuie să dețină și cultura locului în care se găsește. Atunci se poate dărui celorlalți”.

„Nimeni nu suportă să conviețuiască cu un sfânt, deoarece cuvântul unui sfânt este arzător. Sfântul, cu toată viața lui, urcă spre cruce, se răstignește, iar omul care trăiește alături de el nu suportă această viață răstignită“.

„Nu există scrieri ale sfintelor femei. Asta nu se întâmplă pentru că ele ar fi sfinte mai mici decât bărbații, și sunt chiar mai multe, însă femeile sfinte au o viață ascunsă, își pot păstra viața lor tainică. Maica Domnului a primit un mare har de la Dumnezeu. Nu avem nici o descoperire care să provină de la Maica Domnului, dar știm că are un mare har, și Biserica îl simte, ea și toți cei ce i se roagă“.

„Prin urmare femeile nu au avut nevoie să conducă pastoral pentru a-și descoperi viețile. Toate cele care ne-au lăsat câteva cuvinte de-ale lor erau bătrâne. Dar și sfinții ar fi tăcut și nu am fi avut nici o scriere de-a lor, dacă nu ar fi fost nevoie de persoane responsabile, de păstori ai Bisericii, pentru a conduce turma.Testamentul lui Dumnezeu cu oamenii este înclinația către Dumnezeu și chemarea către Acesta a fiecărui om. Răspunsul acestei chemări este păzirea testamentului“.

 (din: Mitropolit Hierotheos Vlachos,“Cunosc un om in Hristos: Parintele Sofronie de la Essex”, Editura Sophia, Bucuresti, 2011)

Întreg textul la sursa: http://www.razbointrucuvant.ro/2011/08/01/postul-maicii-domnului-care-e-taina-nascatoarei-de-dumnezeu-si-a-celor-care-ii-urmeaza-merinde-duhovnicesti-pe-calea-postului-de-la-parintele-sofronie/

 

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.