Întrebările lui Toma…

Întrebările lui Toma

copil_intr.jpg

– Se poate oare să crezi, fără să mergi la biserică?

– Poate ar fi mai bine să spuneţi direct că nu credeţi şi, deci, să mergeţi la biserică nu mai este nevoie. Însă pentru un om care crede, pentru care Dumnezeu nu este o ficţiune sau o “raţiune supremă“, ori “un principiu de viaţă“, dar Hristos Mântuitorul, cum adică să nu meargă la biserică? Este ca şi cum aşi zice: “Doamne, nu mai am nevoie de Tine şi nici Jertfa Ta nu mă interesează, şi nici Învierea Ta, temelia credinţei noastre, tot nu mă interesează. Iată mi-i bine să stau întins pe pat şi să răsfoiesc reviste.” Acum analizează şi singur – eşti credincios sau necredincios.

– De ce Dumnezeu a creat oamenii?

– Nu ştim de ce. Nu ştim de ce Dumnezeu a creat lumea, oamenii, ştim numai că acestea au fost create din dragoste dumnezeiască. Şi mai ştim că Dumnezeu aşteaptă de la oameni în schimb tot dragoste, fără a ne impune să-L iubim, fără a ne forţa să fim buni, precum voia un erou dintr-un roman a lui Dostoievski; să-i facă pe toţi buni. Domnul vrea să-I răspundem din suflet la ceea ce ne cheamă.

– Ce este păcatul?

– Păcatul poate fi asemănat cu o gaură. Cine dintre voi n-a văzut un batic frumos la mama sau la altcineva? Imaginaţi-vă că pe acest minunat batic, la un moment dat, apare o gaură, nu întâmplător, ci una făcută de tine. La început e mică, însă, dacă n-o coşi, se lărgeşte. La fel este şi păcatul, la început o găurică, apoi devine o gaură mare în care – păzea să nu cazi!

(După “Catehism pentru copii” de prot. Maxim Kozlov, M., 2002)

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.