Seminarul de vară – rezumat pe scurt

SEMINARUL DE VARĂ ”SF GRIGORIE PALAMA”

7 iulie – 2 august 2011

În perioada 7 iulie – 2 august a acestui an am inițiat în parohia noastră un proiect pentru copii și adulți, proiect pe care l-am gândit asemeni unui Seminar de vară.

Întâlnirile seminarului au debutat joi 7 iulie între două ore jumătate – trei ore și au continuat pe întreg parcursul lunii iulie, încheindu-se în data de 2 august, în fiecare zi de marți între orele 17.00 – 20.00 pentru secțiunea copii, iar pentru credincioșii parohiei duminica după Sfânta Liturghie, cu predilecție în duminica praznicului de vară, pomenirea Sfântului și Slăvitului Prooroc Ilie Tesviteanul.

Seminarul a fost gândit ca o continuare a Școlii parohiale și a întâlnirilor duhovnicești și astfel  zilele seminarului au cuprins ore de studiu ale cântărilor Sfintei Liturghii, pregătirea avansată a  concertului de Crăciun,timp de joacă în aer liber  sau vizite ale unor locuri deosebite din Girona și împrejurimi.

Copiii participanți, nu foarte mulți la număr(uneori 6 sau 3,alteori 8)alături de preoteasa Camelia Solomon – inițiatoarea și organizatoarea Seminarului, împreună cu părintele paroh Mihai Solomon și colaboratoarea permanentă, doamna Diana Georgiana Cucu s-au bucurat din plin de oportunitatea de a fi iarăși împreună, să vorbească și să gândească românește, să aprofundeze cântările Sfintei Liturghii pe care  duminică de duminică le ascultă, să descopere orașele Girona și Besalu și minunatele grădini botanice de la Cap Roig.

Pe parcursul acestui Seminar, Biserica parohială a devenit baza de organizare și desfășurare a activităților principale, parcul de joacă din spatele bisericii locul de petrecut timpul liber, iar Girona, Besalu și Cap Roig au fost gazde pe rând în săptămânile Seminarului.

Girona și Besalu i-au primit pe participanți cu brațele deschise, cu tipicul arhitecturii romanice pentru această zonă, cu melancolia străzilor vechi medievale, cu aromă de înghețată și mulțimea turiștilor în trecere, cu soare dar și ploaie torențială, atipic pentru luna iulie în Catalunia.

La Cap Roig – copiii au descoperit frumusețea naturii prin vegetația mediteraneană și multitudinea celor 500 de specii de plante din toată lumea, cuprinse în cele 22 de grădini botanice fondate la 1927 de familia aristocratică formată din englezoaica Dorothy Webster și colonelul rus Nicolai Woevodsky, ea decoratoare, pasionată de arheologie și grădinărit, el iubitor de desen și arhitectură. Amândoi au creat aici la Cap Roig un spațiu unic pentru Costa Brava, spațiu de care an de an se bucură fiecare turist și nu numai.

Credem că aceste zile ale Seminarului au fost premergătoarea activităților viitoare, cu dorința de a consolida și dezvolta ideile ce vor apărea pe parcurs.

Atunci când ideea seminarului a încolțit, cu predilecție ne-am gândit la copiii parohiei, la faptul că mulți dintre ei rămân în casă pe perioada vacanței de vară, părinții fiind ocupați cu munca lor nu foarte ușoară aici departe de țară, ne-am dorit să fie împreună, să se cunoască puțin mai bine,  căci cele mai frumoase și trainice prietenii se leagă doar în Biserica lui Hristos.

Nădăjduim ca anul viitor vom avea mai mulți participanți, chiar dacă majoritatea dintre copii  pleacă în România în vacanța mare și așa cum scriam undeva mai sus, ideile se vor îmbogăți și vom putea da curs unor alte zile minunate de seminar.

Mulțumim tuturor celor care s-au învrednicit să participe – Andreea, Lorena, Andrei, Georgiana, Iustin, Mădălina, Andreea, Dennis Elisei, Bianca, Emma Maria, Gabriela, Maria și Luca – părinților care i-au adus pe copii, doamnei Diana Georgiana Cucu care a fost lângă noi pe tot parcursul desfășurării Seminarului de vară ajutând și susținând buna organizare a întâlnirilor din fiecare săptămână.

Bucuria în Hristos să ne umple inimile și să ne revedem cu bine în Seminarul verii 2012.

 

Iulie 2011

Preoteasa Camelia

(albumele fotografiilor din perioada seminarului : 

https://picasaweb.google.com/parohiasfiliegirona/ZileleSeminaruluiPilotDeVaraSfGrigoriePalama726Iulie2011I#
https://picasaweb.google.com/parohiasfiliegirona/ZileleSeminaruluiPilotDeVaraSfGrigoriePalama726Iulie2011II)


 

 

 

 

 

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.