16 Mar

Motorul iubirii este voinţa de a iubi.

dragosteToate puterile sufleteşti concură în actul iubirii, dar voinţa este motorul. Dacă vrei, poţi să iubeşti, dar numai să ştii pe cine iubeşti şi de ce trebuie să iubeşti, ca iubirea ta să fie deplină. Voinţa este un dar al lui Dumnezeu prin însăşi firea noastră. Suntem născuţi prin botez spre o libertate a spiritului nostru.16

Noi suntem liberi să iubim pe cine vrem. Dacă iubeşti pe drac, energia iubirii tale scade, se topeşte şi piere. Iubire fără dăruire (fără jertfă) nu se poate, dar dracul nu îţi dă nimic, ci îţi ia şi ce ai. Dracul nu vrea să poată iubi, el vrea numai să urască şi să distrugă iubirea prin ura sa. Dumnezeu îţi respectă libertatea şi vine în relaţia de iubire în întâmpinarea ta, total, în stare de jertfă, fără rezerve.

Mai mult, Dumnezeu te iubeşte şi atunci când tu Îl urăşti – că îţi dai seama, sau nu. El te păstrează în taina inimii Sale, căci iubirea este posibilă numai între persoane egale, cu libertate egală, în stare să spună: “Da, şi eu te iubesc!”. Altfel este siluire, e viol, e ură şi nu este iubire. Căutaţi să-L iubiţi pe Hristos şi pe cei ce-L iubesc pe El, şi nu pe drac. Deci, ca mirii să nu piardă iubirea trebuie să pună în funcţiune “motorul iubirii”. Motorul iubirii este voinţa de a iubi.

din Sfanta Taina a Casatoriei, Parintele Gamaliel Sima//ortodox.md

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.