06 Ene

La Bobotează apa se sfinţeşte în toată lumea

La Bobotează apa se sfinţeşte în toată lumea

Un cunoscut duhovovnic din Rusia, care a petrecut mulţi ani în închisoare, a fost întrebat cum săvârşea acolo Dumnezeiasca Liturghie. Iar bătrânul a răspuns:

-Mulţi preoţi ştiau tetul Sfintei Liturghii pe de rost. Pâinea, chiar dacă nu era grâu, putea fi găsită fără greutate. Vinul a trebuit să-l înlocuim cu sucul de răchiţele. Iar în locul sfintei mese, pe care se slujeşte Sfânta Liturghie, şi în care, după regulile bisericeşti, trebuie să fie introdusă o părticică din moaştele unui mucenic creştin, îl puneam pe cel mai lat în spate dintre confraţii noştri, dintre preoţii închişi. El se dezbrăca până la brâu, se întindea pe spate şi pe pieptului lui săvârşeam Sfânta Liturghie. În lagăr toţi erau mucenici şi mărturisitori şi puteau primi în orice clipă moartea pentru Hristos.

-Dar apa, părinte, cum o sfinţeaţi în ziua Bobotezei? Căci, dacă Sfânta Liturghie se slujeşte des şi poate fi ştiută pe de rost, rugăciunile de la Bobotează se citesc o dată pe an şi sunt foarte lungi.

-Dar nici nu era nevoie să ţinem minte aceste rugăciuni. Căci, dacă se săvârşesc măcar într-un singur loc de pe Pământ, într-o biserică ortodoxă, rânduiala sfinţirii aghiasmei mari, pentru rugăciunile Sfintei Biserici se sfinţeşte ,,firea tuturor apelor”, toată apa din lume devine aghiasmă.În această zi luam apă din orice izvor şi era curată, binecuvântată, sfântă. Şi, ca toată apa sfinţită, nu se strică timp de mulţi ani.

Nu de mult, specialiştii în propaganda antireligioasă au afirmat că aghiasma nu se strică cu anii, deoarece preoţii introduce în ascuns în apă bucăţi, monede sau cruci de argint. Cu acest prilej, oamenii bisericii, ageri la minte, au născocit următoarea ghicitoare: ,,Câţi ioni de argint sunt într-un litru de aghiasmă, dacă sfinţirea a avut loc într-o copcă, făcută în mijlocul râului Volga, acolo unde lăţimea râului atinge un kilometru, adâncimea – şapte metri, viteza cursului – cinci kilometri pe oră, iar crucea, cu care preotul de ţară a sfinţit apa a fost de lemn?”.

Sursa: Arhimandritul Tihon(Şevkunov) – Nesfintii Sfinţi si alte povestiri Ed.Egumeniţa2013 pag.251-253

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.