13 Jul

Jurnal de vacanță

Seminarul de vară, Ediția a III-a, iulie 2018

Palamós, 12 iulie 

A doua întâlnire în cadrul seminarului de varã al scolii parohiale de la Girona, a avut loc joi 12 iulie într’un decor inedit, oferit de Muzeul Pescuitului din Palamós.
Acest muzeu unic în zona mediteraneană, este un perimetru de dialog între oamenii mării – pescarii și restul societății, un spațiu care vine în ajutorul vizitatorului pentru a descoperi lumea pescuitului plină de pasiune, dar fragilă, un real patrimoniu natural, social și cultural.
Astfel, micul nostru grup, de la mic la mare, prin intermediul mai întâi al unui prolog vizual de câteva minute, a fost introdus în ambientul universului maritim și al pescuitului cu predilecție, trecând prin cele 5 camere tematice, pregătite cu o minuțiozitate aparte de muzeografii locului.
În mod deosebit, cei mai micuți reprezentanți ai școlii parohiale, s’au animat la descoperirea exponatelor și mai ales a bărcii vechi din sala principală, barcă, în care toți imaginativ, am urcat la bord și am călătorit prin fiecare colț al muzeului.
O altă zi de vară caniculară petrecută împreună cu cei care au reușit să ajungă la întâlnirea din Palamós, o altă zi în care am descoperit lucruri noi pentru minte și suflet. O altă zi de efort pentru doamnele mame care au trecut peste căldură, oboseală și neastâmpărarea celor mici și au ales să ne fie alături în mică noastră incursiune în lumea pescarilor.
Pescarii și munca lor istovitoare, muncă nu de puține ori periculoasă, înfruntând furia mării pentru o plasă cu pești, peștii care au fost, sunt și vor rămâne forma lor de a trăi fiecare zi a vieții, sursa lor de a’și menține familiile, dar și mărturia unei meserii vechi de când lumea, arta pescuitului.
Și urmând lui Hristos, cel mai desăvârșit pescar de oameni, ne străduim și noi timid să fim pescarii celor mici, care vor deveni viitorul comunității noastre ortodoxe române de la Girona.
Mulțumind tuturor care au participat în aceste două întâlniri ale seminarului verii, mulțumind și celor care ar fi dorit să fie împreună cu noi, dar din pricini binecuvântate nu au reușit, vă invităm duminica 22 iulie la hramul Sf. Prooroc Ilie Tesviteanul și la încheierea seminarului școlii.
Bucuria și dorința de a descoperi tot timpul lucruri de folos să rămână permanent în inimile tuturor și dăm slavă lui Dumnezeu pentru toate cele rânduite!
Cu drag,
preoteasa Camelia

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.