06 Nov

INEDIT

 

Un secol de existență: Muzeul Aurului din Brad găzduiește obiecte de 5.000 ani vechime

 

Un secol de existenta: Muzeul Aurului din Brad gazduieste obiecte de 5.000 ani vechime 

România este o țară plină de obiective turistice unice și fascinante care atrag anual milioane de vizitatori. Fie că vorbim despre zona litoralului, fie despre cea montană, țara noastră nu duce deloc lipsă de atracții pentru turiștii români și mai ales pentru cei de peste hotare. De la peșteri nesfârșite la chei și stânci cu forme deosebite, de la peisaje naturale la orașe medievale pline de castele și legende faimoase, România este gata oricând să-și întâmpine oaspeții cu locuri și clipe de neuitat.

Un punct de atracție deosebit pentru cei care călătoresc prin Munții Apuseni este Colecția mineralogică din Brad, cunoscută sub numele de «Muzeul Aurului». Situată pe strada Independenței nr. 3, municipiul Brad, județul Hunedoara, aceasta a fost fondată în urmă cu mai bine de 100 de ani. De atunci, s-au adunat peste 2.000 de exponate din diverse țări.  

Printre ele se remarcă cele cu aur nativ, provenite din minele din Munții Metaliferi, constituind din acest punct de vedere una din cele mai importante colecții din lume.
De-a lungul timpului, colecția a fost vizitată de un mare număr de persoane. Mărturie stau numeroasele impresii înscrise de aceștia în registrele de vizitatori, cel mai vechi păstrat fiind din anul 1912.

Colecția începe prin prezentarea unor obiecte arheologice descoperite în zona Brad-Crișcior care dovedesc existența omului în urmă cu 5.000 de ani și a unei activități de extragere a aurului de 2000 de ani. Sunt expuse unelte și obiecte vechi folosite la extragerea și prelucrarea minereului aurifer, specifice ultimelor două secole, precum și imagini fotografice sugestive privind aceste activități.
Majoritatea zăcămintelor de aur din România se regăsesc în muzeu cu exponate reprezentative pentru toate tipurile de mineralizații. Zăcămintele din zona Bradului sunt cel mai bine reprezentate, de aici provenind și cele mai spectaculoase forme.

Muzeul de aur din Brad se află în prezent într-un program de reabilitare. Autoritățile speră ca instituția să poată fi vizitată din nou la sfârșitul acestui an.

La ora actuală, exteriorul clădirii este finalizat, astfel că mai trebuie terminate lucrările de modernizare în interior.

sursa:skytrip.ro

 

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.