25 Ene

In memoriam EMIL HOSSU

A murit pe scenă! Emil Hossu, actorul care şi-a dedicat viaţa filmului şi teatrului românesc

Un actor ca Emil Hossu lasă în spate, prin moartea sa, o durere, un gol, a declarat, pentru Mediafax, Mircea Albulescu.

"Este o pierdere importantă pentru teatrul românesc, pentru filmul românesc, pentru teatrul radiofonic şi pentru televiziune. Un asemenea actor lasă în spate, prin moartea sa, o durere, un gol. A fost un actor important al Teatrului Nottara, cu care m-am cunoscut. Cel mai mult mă gândesc acum la soţia lui, Catrinel Dumitrescu, care trece prin momente groaznice", a spus Mircea Albulescu.
Mircea Albulescu a spus că face "o adâncă plecăciune în faţa acestui om". "Nu-mi place să vorbesc la trecut despre actorii care au murit. Cred că Emil Hossu va rămâne în sufletele spectatorilor ca un reper al artei actoriceşti, al teatrului şi cinematografiei", a spus Mircea Albulescu, făcând referire şi la acţiunile civice din ultima perioadă ale lui Emil Hossu.

Actorul Emil Hossu, care a decedat miercuri seară, la vârsta de 70 de ani, şi-a dedicat viaţa filmului şi teatrului românesc.    

Emil Hossu s-a născut pe 24 noiembrie 1941, la Ocna Sibiului, dar declara presei "Sunt maramureşean după mamă, sălăjean după tată, dar stau în Bucureşti de foarte multă vreme".
Pentru că nu avea "origine sănătoasă", actorul a reuşit să intre la Academia de Teatru şi Film abia din a treia încercare.
Emil Hossu este cunoscut în special datorită carierei sale cinematografice, însă primele sale roluri retribuite au fost la teatrul radiofonic. De asemenea, el a fost actor al Teatrului Nottara din Bucureşti. 

Printre filmele în care a jucat Emil Hossu se numără: "Triunghiul Morţii (1999), "Une mere comme on n'en fait plus" (1997), "Punctul zero" (1996), "Straniul paradis" (1995), "Cel mai iubit dintre pamânteni" (1993), "Liceenii în alertă" (1993), "Oglinda" (1993), "Balan?a" (1992), "Harababura" (1990), "Un Studio în căutarea unei vedete" (1988), "Să-ţi vorbesc despre mine" (1987), "Cale liberă" (1986), "Totul se plăteşte" (1986), "Noi, cei din linia întâi" (1985), "Secretul lui Nemesis" (1985), "Vara sentimentală" (1985), "Eroii n-au vârstă" (1984), "Secretul lui Bachus" (1984), "Sosesc păsările călătoare" (1984), "Convoiul" (1981), "Bună seara, Irina" (1980), "Iarna bobocilor" (1977), "Regăsirea" (1977), "Toamna bobocilor" (1975), "Aventurile lui Babu?că" (1973), "Simpaticul domn R" (1969) etc.
El a fost cunoscut şi pentru rolurile din spectacole de teatru, printre care se numără: "Aniversarea", "Blocaţi în dormitor", "Capul de Răţoi", "Clipe de viaţă", "De trei ori dragoste", "Doamna nevăzută", "Doi pe o bancă", "În piaţa Vladimir", "Miciuna din mine", "Nu vorbiţi cu actorii", "O familie trăznită", "Omul cu mârţoaga", "Omul hazardului", "Special sânge". De asemenea, Emil Hossu a jucat în numeroase spectacole de teatru radiofonic.

www.antena3.ro

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.