10 Ene

ICOANE FĂCĂTOARE DE MINUNI ALE MAICII DOMNULUI

ICOANA MAICII DOMNULUI CEA

DĂTĂTOAREA DE VIAŢĂ

0112Maica Domnului cea datatoare de viata.jpg

 

Ziua prăznuirii, 12 ianuarie

Icoana Maicii Domnului cea dătătoare de viaţă a fost localizată în Lavra Sf. Sava cel Sfinţit aproape de Ierusalim. Înainte de trecerea sa la Domnul, sfântul fondator al Lavrei a prezis că un pelerin de viţă regală având acelaşi nume cu al său va visita Lavra. Sf. Sava le-a dat ascultare fraţilor săi calugări să dea această icoană pelerinului regal în dar de binecuvântare.

În secolul al 13-lea, Sf.Sava al Serbiei a vizitat Lavra. Când el s-a apropiat de sfintele moaşte ale Sf.Sava cel Sfinţit, cei care îl însoţeau au căzut la picioarele sale. Fraţii Lavrei au cerut vizitatorului să îşi spună numele şi acesta le-a spus că era Arhiepiscopul Sava al Serbiei. Îndeplinind ascultarea dată de Sf. Sava cel Sfinţit înainte de trecearea sa la Domnului, călugării au dăruit Sf.Sava al Serbiei şi celor ce îl însoţeau, Icoana Maicii Domnului dătătoare de viaţă şi Icoana Maicii Domnului având trei mâini. Sfântul Arhiepiscop a dus icoana la mănăstirea Hilandar din Sf.Munte Athos şi a aşezat-o în partea dreaptă a iconostasului în biserica Sf. Sava din schitul Karies care este anexat mănăstirii Hilandar.  Icoana a fost denumită mai târziu “cea a Tipicului sau Tipiconiţa”, de la numele Tipicului Sf. Sava care s-a păstrat acolo.


ICOANA ACATIST A MAICII DOMNULUI

 

0112Icoana Maicii Domnului a Acatistului.jpg

 

Ziua prăznuirii, 12 ianuarie

Icoana Acatist a Maicii Domnului se află pe iconostasul mănăstirii Hilandar din Sf.Munte.

A fost numită astfel deoarece, în timpul focului din 1837 un călugăr a citit unul din Acatistele

Maicii Domnului în faţa icoanei fără să fie vătămată nici icoana, nici călugărul  spre bucuria celorlalţi călugări.

Această icoană nu trebuie a fi confundată cu cea de la mănăstirea Zografu(Sf.Munte) cea a Acatistului a cărui prăznuire este în ziua de 10 octombrie.
Comments are closed.