16 Ene

EVENIMENTE GRAVE ÎN ȚARĂ

A patra zi de PROTESTE: Câteva sute de manifestanţi scandează împotriva PDL şi a lui Băsescu. Nouă protestatari au fost reţinuţi

 

UPDATE 22:12 “Atmosferă de meci, la Universitate: “Cine nu sare/Ori e poliţist, ori e prost de moare”, scandează tinerii. Cele două grupuri de manifestanţi despărţite de Bulevardul Bălcescu comunică între ele ca de la o peluză la alta – una repetă ce scandează cealaltă. Cordoanele de jandarmi au fost suplimentat din nou.

Un autoturism Oltcit a fost incendiată în zonă, pe strada Constantin Mille.

UPDATE 20:35 O coloană de studenţi se îndreaptă din Regie către Piaţa Universităţii. Scandează lozinci antiprezidenţiale şi "Suntem studenţi. Nu suntem violenţi!".

UPDATE 20:32 – Manifestanţii din faţa Institutului de Arhitectură au început să aprindă lumânări. Se cântă "Deşteaptă-te române", se scandează "Băsescu, n-ai curaj să pleci!".

Efective de jandarmi sunt prezente şi în spatele demonstranţilor aflaţi pe această latură a Pieţei Universităţii.

UPDATE 20:30 – Jandarmii au suplimentat pentru a doua oară efectivele care flanchează demonstranţii prezenţi în faţa Institutului de Arhitectură. 

Circulaţia prin Piaţa Universităţii nu a fost întreruptă, dar se desfăşoară pe un număr redus de benzi.

UPDATE 20:24 – Forţele de ordine aflate în Piaţa Universităţii au reţinut doi protestatari înarmaţi. Surse din Jandarmerie citate  de Antena3 au precizat că unul dintre reţunuţi  avea asupra sa  un cuţit şi un baston telescopic.

UPDATE 20:21 – În piaţă s-au strâns circa 2.000 de persoane. Se zvoneşte că nu sunt lăsaţi să pătrundă în Piaţa Universităţii cei care nu au buletine de Bucureşti. Din mulţime s-au aruncat, pentru prima dată în cursul acestei zile, petarde.

UPDATE 19:52 – S-au înteţit scandările antiguvernamentale si antiprezidenţiale. Efectivele de jandarmi au fost întărite. Gurile de metrou sunt blocate de grupuri de câte cinci jandarmi care controleză fiecare trecător în poşete, rucsaci, genţi şi bagaje. Staţionarea în apropierea gurilor de metrou este interzisă, iar în pasaje sunt legitimaţi toţi cei care arată "suspect".

UPDATE 19:10 – Cei peste 1.000 de protestatari din Piaţa Universităţii aplaudă un grup de oameni care poartă pe deasupra capului un sicriu. În mulţime sunt şi mai multe cruci inscripţionate cu numele "Băsescu Ceauşescu".

UPDATE 18:36 – Piaţa Universităţii s-a mai animat, numărul protestatarilor ajungând acum la aproape 1.000. S-au alăturat mai mulţi tineri, care scandează împotriva preşedintelui cu forţe proaspete. Mulţi au fularul tras peste gură şi nas. Sunt informaţii că un grup numeros de studenţi vine dinspre Regie către Piata Universităţii. Nou veniţii au fluiere, goarne, talăngi şi claxoane de care se folosesc energic.

UPDATE 18:34 – Scene de curtoazie între jandarmi şi protestatari, în toaleta din pasajul de la Universitate, devenită toaleta comună a protestelor din ultimele zile. Jandarm către protestatarul nou venit la toaletă: "Vă rog, poftiţi, eu pot să mă mai ţin". Protestatarul către jandarm: "Mulţumesc, sunteţi un om de treabă". În camera chiuvetelor, dintre care doar una din cinci mai funcţionează, stau la coadă, amestecaţi, şi jandarmi şi protestatari. Telefonul unuia sună cu melodia "Marsul prezidenţial". Râsetele cuprind toată toaleta. Hohotele pot fi auzite şi din cabine…


UPDATE 17:17 – Protestatarii prezenti in fata Teatrului National au un nou motiv de nemultumire – absenta tinerilor de la manifestatie. "Nu se poate, domnule, ma uit si vad doar pensionari… Doar pensionari! Unde sunt tinerii, unde sunt studentii", se vaita un domn in varsta, care s-a urcat pe suportul unui cameraman pentru a vedea intreaga panorama. De altel, cameramanii prezenti la protest sunt cainati de doamnele amabile din public. "De ce nu ti-ai luat casca de protectie, mama! Astia sparg capetele"! Protestatarii scandeaza acum cu precadere: "Daca va pasa, iesiti din casa". Problema, insa, e ca a inceput sa ninga usor, ceea ce a facut ca o parte din manifestanti sa se retraga in pasajul de la Universitate sau sa plece acasa.

UPDATE 16:36 – Scandarile anti-Basescu se aud acum si in statia de metrou Unirii. O patre dintre cei care se alatura protestului vin cu metroul si scandeaza: "Jos Basescu" sau "Libertate" inca de cand ajung pe peron. Casieritele de la metrou cer detalii despre ce se intampla la suprafata celor care isi cumpara cartele. Dintre cei care pleaca de la protest cu metroul, s-au gasit si cativa care au sarit peste turnichete, scandand in acest timp lozinci impotriva presedintelui.

UPDATE 16:30 – Jandarmii continua sa stea departe de protestatari, insa sunt gata de interventie. Pe langa camioanele parcate in Strada Academiei, alte doua camioane, plus dube ale Jandarmeriei stau parcate in curtea Teatrului National. Cum cladirea este in renovare si este protejata de un gard inalt, protestatarii nu stiu ca jandarmii impotriva carora scandează sunt la doar cativa metri in spatele lor.

UPDATE 16:20 – Ioan Poenaru, preşedintele Uniunii Naţionale a Studenţilor din România  a declarat că studenţii de la UNSR se vor alătura în această seară protestatarilor din Piaţa Universităţii. "O parte dintre studenţi vor pleca începând de la ora 20:00 din Complexul studenţesc Regie urmând a se întâlni cu alţi studenţi în zona fântânii de la Universitatea de Arhitectură", a spus Poenaru.

UPDATE 16:09 – Tot mai multa lume se strange in fata Teatrului National, unde peste 500 de oameni continua sa ceara demisia presedintelui Basescu. Printre protestatari, dominati in continuare de pensionari, s-au adunat si foarte multi copii, surescitati de eveniment. Un grup de copii de 10-12 ani s-a urcat pe grupul statuar din fata teatrului si striga: "moarte lui Basescu". Bunica a doi dintre ei fumeaza linistita pe o banca. Copiii o intreaba daca pot arunca cu pietre la noapte. Grosul protestatarilor scandeaza, in continuare: "fara violenta" si "Jandarmeria apara hotia". Nou venitii cheama cunoscutii la "Revolutie" cu telefoanele mobile. "Alo, sunt aici in fata carului astuia alegoric cu mumii egiptene. Unul se sprijina de altul, unul se f… in c… Te astept", conversa un barbat cu tricolorul legat de gat, starnind rasetele celor din jurul grupului statuar. In mod curios, agitatia a atras toti cainii maidanezi din zona. Mai bine de 10 caini se plimba incantati printre oameni, chit ca nimeni nu le da de mancare. In zona au aparut si o serie de tineri care isi fac poze cu multimea in fundal, urcati pe banci sau pe soclul grupului statuar.

UPDATE 15:30 – Aproximativ 70 de persoane, majoritatea membri ai asociaţiilor de revoluţionari, s-au adunat, în jurul orei 14:00, în Piaţa Victoriei din Timişoara, manifestanţii afişând pancarte cu mesaje împotriva preşedintelui Băsescu şi a premierului Boc. Mitingul a fost aprobat de Primăria Timişoara, autorizaţia fiind valabilă între orele 14:00 şi 17:00.

UPDATE 15:20 – Aproximativ 400 de oameni s-au adunat in prezent in fata Teatrului National, cu steaguri, pancarte si cruci si scandeaza "Demisia", "Libertate", sau "Iesi afara, javra ordinara". Jandarmii stau departe de manifestanti, insa numarul lor a sporit considerabil. Echipe de cate doi jandarmi patruleaza pe toate strazile adiacente din jurul Pietii Universitatii si Pietei Unirii. Pe strazile Biserica Enei si Academiei stationeaza 10 camioane ale Jandarmeriei, incarcate cu trupe de interventie. In fata Teatrului National, jandarmii culeg ultimele pietre desprinse din pasaj si glumesc cu protestatarii: "Le ducem mai in spate sa aveti cu ce arunca, la noapte". Protestatarii sunt, momentan, pasnici si scandeaza, ocazional: "Fara violenta"!


Zeci de persoane s-au adunat din nou în Piaţa Universităţii, în a patra zi de proteste. Pregătiţi cu steaguri şi pancarte, protestatarii spun că sunt pregăţiţi să-şi strige din nou nemulţumirile şi speră să nu se mai ajungă la violenţe. Circulaţia auto şi pietonală nu este întreruptă, în jurul manifestanţilor fiind un dispozitiv discret al Poliţiei şi Jandarmeriei.

Oamenii au anunţat că ies şi astăzi să protesteze în marile oraşe din ţară. Clujenii se vor întâlni la ora 19:00 şi vor pleca în marş pe străzile oraşului, iar ieşenii se vor întâlni în această seară în Piaţa Unirii.

Şi la Timişoara, Ploieşti, Sibiu şi Constanţa sunt anunţate noi proteste de amploare.

Primăria Galaţi a autorizat pentru astăzi, între orele 14:00-18:00, organizarea unui protest pe platoul din faţa sediului Prefecturii Galaţi. În faţa sediului Prefecturii s-au adunat deja reprezentanţi ai organizaţiilor de revoluţionari şi ai organizaţiilor de pensionari, care cer demisia Guvernului, preşedintelui Traian Băsescu şi organizarea de alegeri anticipate.

În zonă au fost amplasate şi instalaţii de sonorizare pentru amplificarea mesajului social către populaţie. 

sursa:jurnalul.ro

Comments are closed.