04 Nov

EVENIMENT

Deschiderea Centrului  Ortodox de Studii şi Cercetări "Dumitru Stăniloae"

5 noiembrie 2011

Sâmbătă 5 noiembrie 2011, la ora 9.30, la Catedrala Ortodoxă Română Sfinţii Arhangheli (9, rue Jean de Beauvais, 75005, Paris) va avea loc deschiderea Centrului Ortodox de Studii şi Cercetări "Dumitru Stăniloae".

Centrul de Studii şi Cercetări "Dumitru Stăniloae" este o instituţie de cultură şi spiritualitate, fondată în 2008 printr-o decize a Sinodului Mitropolitan al Mitropoliei Ortodoxe Române a Europei Occidentale şi Meridionale.  Inaugurat în iulie 2009 de către Preafericitul Părinte Patriarh Daniel al Bisericii Ortodoxe Române, cu sediul la Catedrala Mitropolitană Ortodoxă Română din Paris, Centrul "Dumitru Stăniloae" este un centru de cercetare, formare şi de gândire, destinat instruirii permanente a clericilor din eparhia noastră,  dar şi pentru formarea cateheţilor si a laicilor doritori de a ajuta biserica. Are de asemenea, ca scop, de a conduce proiecte editoriale (de ex. traduceri din autori români), de a face cunoscută opera teologică a părintelui Dumitru Stăniloae ca şi experienţa spirituală proprie ortodoxiei româneşti. În plus,  propune efectuarea de cercetări în teologie şi antropologie ortodoxă, precum şi o reflecţie asupra problemelor contemporane din domeniul moral, etic, bioetic şi ecologic.  Pentru realizarea acestora, centrul va organiza Universitatea de Vară a Mitropolie, iar in timpul anului se vor organiza cursuri de iniţiere şi perfecţionare, seminarii, conferinţe, colocvii, pelerinaje. 

Centrul e împărţit în trei secţiuni, fiecare cu mai multe ramuri: teologie (studii biblice, patristică, teologie şi ştiinţă, studii canonice şi juridice, antropologie şi ştiinţe…), spiritualitate (studii liturgice, filocalie, misiune pastorală şi catehetică…) şicultură (filosofia religiilor, literatură de inspiraţie creştină, studii de muzică…).

Program

07.00 Dumnezeiasca Liturghie

09.30 Conferinţe sustinute de Pr. Marc Antoine Costa de Beauregard şi Pr. Gérard Reynaud

12.00 Interveţia Doamnei Stăniloae-Ionescu care va vorbi despre tatăl domniei sale, Pr. Prof. Dumitru Stăniloae, urmată de prezentarea vieţii şi operei părintelui Dumitru Stăniloae de către Pr. Jean Boboc

13.15 Pauză de prânz

14.30 Prezentarea Centrului "Dumitru Stăniloae" de către Înaltpreasfinţitul Părinte Iosif, urmată de prezentarea secţiunilor şi a departamentelor de către directorii responsabili.

Sursa: www.mitropolia.eu

 

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.