22 Ago

Dumnezeu vrea ca omul să fie îndreptat prin om

www.doxologia.ro

Cel care nu are un duhovnic care să-l sfătuiască în călătoria lui duhovnicească, încurcă drumul, se istovește, întârzie și va ajunge cu greu la destinația sa. Dacă își dă singur soluție la problema lui, oricât de înțelept ar fi, fiindcă este mișcat de încrederea în sine și de mândrie, rămâne întunecat. Or, cel care se smerește și se duce cu încredere și lepădare de sine la duhovnicul lui și-i cere părerea este ajutat și duhovnicul îi dă răspunsul corect.

Dumnezeu vrea ca omul să fie îndreptat prin om

– Gheronda când mă confrunt cu o problemă și mă rog pentru ea cum voi înțelege care este voia lui Dumnezeu?

– Voia lui Dumnezeu nu se află așa. E mai bine să întrebi pe cineva pentru problema ta. Să nu ceri încredințare de la Dumnezeu, cât timp poți să fii sfătuit de un om, pentru că, altminteri, poți să fii înșelat. Cineva s-a dus într-o biserică și stătea în fața iconostasului și zicea: „Maică Precistă, să iau banii din cutie sau nu?” I-a spus gândul: „Da, ia-i”.  „Da, îi voi lua”, a zis, și a luat banii. O dată, de două ori, de trei ori, epitropul a intrat la gânduri.„Ce se întâmplă?” zice, cineva trebuie că ia banii, și s-a dus să urmărească. Ce să vadă? Peste puțin timp a venit acela și a repetat aceleași lucruri: „Maică Precistă, să iau bani din cutie?” … „Da, îi voi lua” a zis, drept care a și fost prins de epitrop.

Totdeauna, când este un om duhovnicesc pe care poți să-l întrebi, trebuie să-l întrebi. Când nu este om să-l întrebi –de pildă, te afli în pustie –, dar există înlăuntrul tău setea de ascultare, atunci Bunul Dumnezeu Se face El Însuși Gheronda și te luminează și îți dă încredințare. Nu poți, să presupunem, găsi pe cineva care să-ți explice un loc din Sfânta Scriptură? Atunci te va lumina Dumnezeu și îl vei înțelege.

– Gheronda, cum va înțelege cineva dacă ceva care se întâmplă în nevoința lui este de la ispită sau din propria lui neglijență?

– Să meargă să întrebe.

– Adică singur nu poate să înțeleagă aceasta?

– Și dacă înțelege ceva, nu poate să fie sigur. Aici și unul care are experiență se duce să-l întrebe pe altul. Eu pentru o problemă a mea personală întotdeauna voi întreba. Soluția mea, chiar mai înțeleaptă de-ar fi, o consider ca pe cea mai mare prostie, când este vorba de problema mea personală. Dar nici nu mă duc la cineva care știe ce mă odihnește, ci la cineva care nu știe. Vezi, și un doctor, ca să fie sigur că a pus diagnosticul bun într-un caz dificil se sfătuiește cu altul, darmite un student! Oricât de duhovnicesc ar fi cineva și oricât de bine și-ar rândui și rezolva problemele singur, nu poate să aibă pace, fiindcă Dumnezeu vrea ca omul să fie ajutat de om și să fie îndreptat prin om. Va rândui așa fel Bunul Dumnezeu, ca să fie smerit omul. Trebuie ca cineva să-și descopere duhovnicului gândurile lui și stările prin care trece, ca să-l sfătuiască și să nu ia hotărâri de unul singur în probleme dificile, nici să înfrunte singur dificultățile pe care le întâmpină în lupta lui, făcând experiențe pe sine însuși, fiindcă ispita îl va zăpăci și îi va crea probleme. Unii merg până acolo, încât își pun ei singuri canon. Sunt foarte periculoase aceste lucruri.

Cel care nu are un duhovnic care să-l sfătuiască în călătoria lui duhovnicească, încurcă drumul, se istovește, întârzie și va ajunge cu greu la destinația sa. Dacă își dă singur soluție la problema lui, oricât de înțelept ar fi, fiindcă este mișcat de încrederea în sine și de mândrie, rămâne întunecat. Or, cel care se smerește și se duce cu încredere și lepădare de sine la duhovnicul lui și-i cere părerea este ajutat și duhovnicul îi dă răspunsul corect. Iată, când vine cineva cu evlavie, cu gândul că eu sunt un sfânt, deși eu sunt tinichea, am observat că simt înlăuntrul meu o schimbare și ceea ce spun nu mai este de la mine. De aici înțeleg limpede că acest om a venit cu evlavie și Dumnezeu, ca să nu-l nedreptățească, îmi dă mie această stare bună. În aceste cazuri, dacă este vorba de o problemă serioasă, Dumnezeu îți descoperă și poți să-i spui ce se va întâmpla, cum se va întâmpla și cum să înfrunte situația.

Părintele Paisie Aghioritul

 

traducere şi adaptare: Laura Enache

sursa: http://www.oodegr.com/oode/pateres1/paisios/eksomologisi_1.htm

 

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.