04 Jul

Doctori fără de arginți

Sărbătoarea Sfinților Mucenici Epictet preotul și Astion monahul

Duminică, 8 iulie, Biserica Ortodoxă Română îi cinstește pe sfinții mucenici dobrogeni, Epictet și Astion, de la Halmyris, ai cãror douã pãrticele din sfintele lor moaște, sunt păstrate la loc de cinste în biserica parohială de la Girona.

Cei mai vechi mucenici (atestați documentar) de pe teritoriul României, au pătimit aproape de actualul sat Dunavăţul de Jos, în cetatea Halmyris (Tulcea). Potrivit actului martiric, păstrat astăzi doar într-o copie din secolul XV, ei au pătimit în anul 290, ca urmare a persecuţiei dezlănţuite de împăratul Diocleţian (284-305). Originar din părţile Răsăritului, Sfântul Epictet era preot și ducea o viaţă curată. Astion era un tânăr, nepot al senatorului roman Iulian. Era păgân, dar, întâlnindu-se cu preotul Epictet şi ascultându-i cuvintele pline de înţelepciune, se converteşte la creştinism. Apoi, împreună, se îmbarcă şi pleacă spre Halmyris. Sosind în cetate, comandantul Latronianus a aflat că există doi străini care i-au întors pe mulţi de la cinstirea zeilor. Auzind aceasta, a poruncit ca cei doi să fie supuși chinurilor.
Pe 8 iulie 290 i s-a tăiat capul întâi lui Astion, apoi preotului Epictet.
Să nu îi uităm și să ne închinăm cu evlavie sfintelor lor moaște, care să ne fie tuturor alinare și grabnic ajutătoare trupurilor și sufletelor noastre.
Duminică sunteți așteptați la Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie!
Slavă lui Dumnezeu pentru toate!

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.