03 Ene

Cuvinte din Sfântul Munte – BISERICA ESTE UNA!!!

PĂRINTELE EFREM LA ALBA-IULIA, 2000 (II): Biserica este Una! Nu există altă Biseri­că! Botezul se face numai prin afundare, nu prin stropire!

 

Biserica noastră, omenește vorbind, nu a fost îngenuncheată nici de comunism, nici de prigoanele lui Traian și Dioclețian, ci a fost îngenuncheată numai de nepurtarea de grijă a purtătorilor de rasă.

Continuare de la: PĂRINTELE EFREM ÎN ROMÂNIA: Cuvinte din Sfântul Munte (I) – Conferința de la Alba-Iulia, 2000 (prima parte)

“Întrebare: Ce putem spune unui om care are o altă cre­dință decât cea ortodoxă pentru a-l convinge că credința lui nu este cea dreaptă?

Arhim. Efrem: Primul lucru pe care-l putem „spune” unui eterodox este să fim conștiincioși în viața noastră ortodoxă. Aceasta este cea mai importantă mărturie, și având această trăire ortodoxă, trăirea noastră este o dovadă că noi, ortodocșii, avem harul Duhului Sfânt.Astăzi, știți, există o tendință a romano-catolicilor de a citi pe Sfântul Grigorie Palama, de a spune rugăciunea inimii și chiar de a veni la Sfântul Munte. Însă nu au harul Duhului Sfânt!

Întrebare: Romano-catolicii sunt eretici?

Arhim. Efrem: – Desigur, ce altceva pot fi?! [1]

Întrebare: De ce Biserica Ortodoxă Greacă și Sfântul Munte nu au fost de acord cu venirea papei în România [în 2000, n.n.]?

Arhim. Efrem: Sfântul Munte are întotdeauna rigurozitate în astfel de teme și le vede într-un mod mai strict.

Întrebare: Ce meserii recomandați tinerilor să îmbrățișeze, meserii care să-i ajute să se mântuiască?

Arhim. Efrem: Orice meserie, orice ocupație care să nu ducă la păcat.

Întrebare: Ce părere aveți despre meseria de avocat?

Arhim. Efrem: Depinde de la avocat la avocat. Dacă este corect, dacă are grijă de viața lui, este atent la relația cu clienții și își cercetează conștiința, atunci biroul său de avocat poate deveni chiar duhovnicesc.

Întrebare: Cum recomandați unui tânăr să spună rugă­ciunea minții?

Arhim. Efrem: Tânărul, așa cum am mai spus la prânz, iar acum repetăm, trebuie să înceapă să spună rugăciunea cu gura. Trebuie să o audă mintea mult timp spusă cu gura, șoptit: „Doamne Iisuse Hristoase miluiește-mă, Doamne Iisuse Hristoase miluiește-mă”, și auzind-o, mintea o preia și se numește atunci „rugăciunea minții”, căci prin minte se zice rugăciunea.

Întrebare: Care e diferența între halucinație și premoniție din timpul somnului?

Arhim. Efrem: Trebuie o mare atenție în astfel de cazuri pentru că foarte mulți s-au rătăcit de la aceste lucruri. Cel mai bine e să nu le iei în seamă.

Întrebare: Rugăciunea inimii nu este într-o anumită măsură autosugestie?

Arhim. Efrem: Nu, deoarece Hristos este o Persoană. Atunci când spunem „Doamne Iisuse Hristoase” nu ne referim la Dumnezeu ca la o idee neutră, ci este dialog cu Dumnezeu cel Personal. Această rugăciune nu poate fi autosugestie pentru că micșorează încrederea în sine, astfel încât acel om ajunge să facă lucruri care știe că sunt peste puterile sale, împlinind cele spuse în Biblie, adică: „Toate sunt cu putință celui ce crede” (Marcu 9:23).

Întrebare: De ce este așa de ușor să păcătuim și de ce, după ce ne spovedim, păcătuim iarăși?

Arhim. Efrem: Din nefericire, după căderea din rai, omul păcătuiește ușor. Însă Dumnezeu i-a dat și ușurința de a se pocăi. O patimă nu pleacă repede, numai după o singură spovedanie. Este nevoie de străduință. De aceea cel care după spovedanie cade iarăși în păcat, să nu deznădăjduiască. Trebuie să se străduiască, dacă va cădea din nou, să se ridice iarăși și, de vreme ce vrea să scape de această pati­mă, Dumnezeu îl va slobozi de patima respectivă.

Întrebare: Ce recomandați unui tânăr teolog care urmează a fi hirotonit preot?

Arhim. Efrem: Mai întâi de toate, trebuie să fie foarte atent a nu păcătui, să fie om evlavios. Este adevărat că astăzi oamenii pot păcătui ușor, așa cum spuneam, însă pentru credincioși rămâne setea de a vedea preoți duhovnicești, monahi duhovnicești. Biserica noastră, omenește vorbind, nu a fost îngenuncheată nici de comunism, nici de prigoanele lui Traian și Dioclețian, ci a fost îngenuncheată numai de nepurtarea de grijă a purtătorilor de rasă.

Întrebare: La ce vârstă se poate decide un om să se călugărească?

Arhim. Efrem: Trebuie să fie adult, să fie peste optsprezece ani, așa cum spune legea. Pentru că după aceea ni se reproșează că facem prozelitism. Dacă vin minori, așa ni se reproșează. Unul dintre părinții unui tânăr care a venit la mănăstire să se facă monah, a venit să mă strângă de gât crezând că eu l-am convins pe băiat să devină călugăr.

Întrebare: Cum priviți problema planning-ului familial?

Arhim. Efrem: Este o mare blestemație, pentru că oa­menii lui Dumnezeu trebuie să facă copii și trebuie să fie precauți la îndrumările false ale medicilor de astăzi, care sunt foarte superficiali. Când am mers odată la Atena, a venit la mine o doamnă care era însărcinată cu al patrulea copil. Dar soțul era supărat că soția era însărcinată; femeia însă dorea copilul.Vorbind cu un cunoscut care era medic, bărbatul i-a zis că nu vrea copilul și că, oricum, soția are patruzeci de ani. Doctorul, cu foarte multă ușurință, i-a spus: „Ce mai aștepți amărâtule, fă un avort și scapi, ce-ți trebuie atâția copii?” – pentru ca astăzi medicii sunt foarte superficiali, nu au deloc conștiință. De aceea trebuie să mergem la doctori care sunt evlavioși și au teamă de Dumnezeu. Însă aceea ce văd este că, din nefericire, astăzi femeile tinere nu doresc să nască copii și este foarte trist.Această se întâmplă pentru că nu au suficientă credință. Niciodată să nu considerăm motivele economice drept impediment în a face copii! „Păsările cerului nici nu seamănă, nici nu seceră și Dumnezeu le hrănește pe ele” (cf. Matei 6:26).

Aceasta să n-o uitați niciodată!

Întrebare: Ce părere aveți despre canonizarea unor eroi naționali cum este în România cazul lui Ștefan cel Mare sau Mihai Viteazul?

Arhim. Efrem: De vreme ce Biserica i-a canonizat înseamnă că sunt Sfinți ai Bisericii. Înseamnă deci că Biserica nu s-a urnit din întâmplare spre a-i canoniza.

(…)

Întrebare: În cazul unei femei care a născut un copil cu malformații considerați că este păcat abținerea de a naște copii din frică de a se naște alt copil cu malformații?

Arhim. Efrem: O femeie care are un copil bolnav nu trebuie să se teamă de a face alții, pentru că de multe ori se întâmplă ca unul dintre copii să fie bolnav, dar aceasta nu înseamnă că vor fi toți așa. Și întotdeauna să se adreseze medicilor evlavioși.

Întrebare: Dacă un preot catolic trece la ortodoxie, mai este hirotonit încă o dată?

Arhim. Efrem: Desigur! Un episcop în America, un episcop ortodox, a întâlnit un preot catolic care a venit și i-a spus: „Vreau să devin ortodox”. L-a miruns, i-a făcut o binecuvântare așa la brâu și i-a zis: „Ești preot!” I-a dat așa o binecuvântare cu mâna și i-a zis: „Acum ai devenit preot ortodox”. Lucrul acesta nu e corect.

Întrebare: Legat de aceasta, liturghia Romano-Catolica e primită de Dumnezeu?

Arhim. Efrem: Biserica este Una! Nu există altă Biseri­că! Celelalte sunt confesiuni, confesiuni creștine. Sfânta Liturghie e Una, așa cum este un Singur Adevăr!

Întrebare: Dacă lucrez într-o farmacie unde se vând anticoncepționale, ce trebuie să fac? Să le vând sau să risc să-mi pierd serviciul?

Arhim. Efrem: Nu trebuie să recomandăm aceste anticoncepționale. Dacă cineva vrea să le cumpere, este răspunderea sa. Ajunge să nu le recomanzi și să nu dai explicații despre ele. Oricum, această temă a nașterii de copii, este foarte variată. De aceea, în privința aceasta Biserica nu a dat dezlegări clare, înfrânarea de a face copii nu e considerată impediment la hirotonie, de către canoane. Acesta este un lucru important. De pildă, o femeie face cinci copii. Astăzi cinci copii sunt zece de altădată; depinde cât de puternică este fiecare femeie. Dacă insa faci doar doi copii din indiferență, atunci este greșit. Duhovnicul trebuie să facă pogorăminte unui cuplu nu din indiferență, ci doar din evlavie. Însă nu sunt de acord ca cineva să spună că Evanghelia nu poate rezolva problemele de astăzi. Nici scopul căsătoriei nu este numai dobândirea de prunci, ci și dobândirea de prunci. Pentru că, de pildă, există și cupluri care sunt sterile și, de vreme ce au relații intime fără să facă copii, am zice că păcătuiesc. Dar Biserica nu le-a condamnat, ca din nefacerea de copii să nu se mântuiască.

Întrebare: Un catolic convertit la ortodoxie trebuie rebotezat?

Arhim. Efrem: Ascultați, Biserica a făcut în această privință un pogorământ. Îl primește cu mirungere. Noi, pe catolicii care vin în Sfântul Munte și au fost primiți la orto­doxie cu mirungere, îi împărtășim. Dacă însă vine un catolic și vrea să devină ortodox, noi îl botezăm pentru că noi suntem pentru acrivie.

Întrebare: Dacă un duhovnic oprește pe un creștin de la Sfânta Împărtășanie mai mulți ani, îl poate dezlega alt duhovnic sau eventual episcopul ca să se împărtășească?

Arhim. Efrem: De obicei episcopul este cel care dezleagă acest canon. Noi acolo, în Sfântul Munte, când vin unii care au niște canoane foarte apăsătoare, noi îi dezlegăm pentru că aceștia sunt oameni încătușați, sunt sub o robie apăsătoare. Sunt duhovnici care pun canoane după legi omenești. A venit cineva și mi-a spus: „Duhovnicul mi-a dat canon să nu mă împărtășesc opt ani” și respectivul era un om de șaizeci și șase de ani. Va trăi opt ani ca să se împărtășească? De aceea și duhovnicii trebuie să fie mult mai atenți, să fie mai îngăduitori cu ceilalți, dar aspri cu ei înșiși.

Întrebare: În legătură cu tinerii care se droghează, mai pot ei să scape de această patimă? Mai pot avea familie, copii?

Arhim. Efrem: Ar putea să scape de această patimă dacă se găsesc într-un mediu favorabil. În Cipru un episcop a înființat un centru de dezintoxicare împreună cu mai mulți creștini evlavioși și îi ajută pe acești tineri care se droghează. Din nefericire, astăzi centrele de dezintoxicare ale statului le dau prilej narcomanilor să se implice mai mult în acest comerț de droguri.

Întrebare: Ce părere aveți despre botezul săvârșit prin turnare sau prin stropire? Este valid? Cel botezat astfel tre­buie botezat din nou? Poate fi preot?

Arhim. Efrem: Nu are putere. Nu există botez prin stro­pire. Botezul este prin afundare, aceasta este Tradiția. De aceea eu acest lucru îl resping. Chiar am auzit că unii peroți din lene nu afundă, ci stropesc; sau sunt alții care iau în mână apa și pun deasupra copilului. Spunea Părintele Paisie Aghioritul că mulți dintre tinerii de astăzi sunt demonizați pentru că peroții nu i-au botezat prin afundare completă. Trebuie foarte multă atenție în această privință. Ar trebui, Înalt Prea Sfinția Voastră, să atrageți atenția peroților să boteze în mod corect!

IPS Andrei: Insistăm, insistăm. Din nefericire, în Ardeal este o influență prăpăstioasă a altor confesiuni la care se adaugă și comoditatea și rutina. Da. Însă, în general, peroții tineri botează prin afundare. Din păcate în Ardeal s-a împrumutat de la celelalte confesiuni ce-i mai prost.

Întrebare: Un om botezat prin turnare trebuie rebotezat prin cufundare?

Arhim. Efrem: Nu va fi botezat din nou, însă botezul lui nu este corect și trebuie să luăm aminte la acest lucru. De aceea, să mergeți la peroți cu evlavie care să vă boteze corect copiii.

IPS Andrei: Au poruncă acum să facă corect!

Arhim. Efrem: În Sfântul Munte când botezăm adulți, când botezăm romano-catolici, cât har simt aceștia! Căți nu simt că rugăciunea nu se oprește timp de o săptămână, nici măcar o clipă!

Întrebare: Boala este urmarea păcatului?

Arhim. Efrem: De multe ori poate fi aceasta legătura dintre păcat și boală. Și de multe ori păcatul duce și la decăderea trupească. De pildă SIDA, de unde vine, nu din imoralitate? Este o urgie a lui Dumnezeu, un răspuns al lui Dumnezeu la acest mod de viață.

Întrebare: Care este atitudinea ortodoxă față de clonare?

Arhim. Efrem: Ortodoxia nu e de acord cu clonarea, pentru că oamenii sunt persoane, nu sunt animale. Este foarte important a înțelege că omul este persoană, este unic.

Întrebare: Un om clonat are suflet?

Arhim. Efrem: Desigur că are, dar este un om automat, mecanic. Dar încă n-au făcut un astfel de om și am auzit că Congresul S.U.A, a interzis astfel de lucruri. Oricum, nu va fi un om întreg, deoarece nu este un om firesc. Dacă va reuși știința să facă un astfel de om. Cum este de pildă chestiunea ingineriei genetice: se pot crea oameni prin inginerie genetică.

Întrebare: Ce pot face dacă nu-mi pot îndeplini îndatoririle duhovnicești din cauza lipsei de timp?

Arhim. Efrem: Să faci un canon mai mic. Când cineva nu are timp trebuie să-și găsească timp. De aceea Sfântul Isaac Sirul spune că foarte mult ajută un canon mic, dar care se face zilnic.

Întrebare: Ce pot face monahii unei mănăstiri în privința unor nereguli pe care le face starețul acelei mănăstiri?

Arhim. Efrem: Dacă starețul face nereguli, atunci ce stareț este? Monahii trebuie să vorbească cu episcopul. Dacă într-adevăr nu face lucruri bune. Pentru că sunt mulți monahi mândri care-i judecă pe stareti. Dacă însă se întâmplă nereguli trebuie să intervină neapărat, pentru că, dacă într-adevăr egumenul nu face lucruri corecte, mănăstirea nu poate progresa!

Întrebare: Ce părere aveți despre procesul de mondializare?

Arhim. Efrem: Este și aceasta o modă a Europei, este un dar european pentru „nivelarea” tuturor. Creștinul este pentru „mondializare” pentru că încearcă să aducă în inima lui toată lumea. Numai din acest punct de vedere e de acord. Însă globalizarea făcută astăzi de puternicii pământului pentru a aduce totul la același nivel pe motivul așa zisei „iubiri” nu poate reuși și nu va duce la nici un rezultat bun.

Întrebare: Cum ne putem apăra de ispitele lumii și în special de toată această luptă pe care francmasoneria o duce împotriva creștinismului?

Arhim. Efrem: Masoneria este o altă credință. Cine e mason nu poate fi creștin. Ne păzim de masonerie necomunicând cu masonii. Ne ferim când nu-i urmăm și când studiem ce sunt masonii, pentru că foarte mulți se arată creștini și zic că fac lucruri bune, fac opere filantropice. Dar sunt mincinoși și nu spun adevărul.

Întrebare: Vă mulțumim și în final vă rugăm un cuvânt de suflet.

Arhim. Efrem: (…) E o mare binecuvântare, fraților, că ne-am născut ortodocși fie ne străduim într-un mod ortodox a deveni părtași ai harului. De aceea, vom reuși în viața noastră, nu dacă vom lua multe diplome, nu dacă învățăm să facem solidul aer și aerul solid, nu dacă ne luăm doctorate și masterate, nici dacă ajungem mari industriași sau afaceriști, ci vom reuși în această viață dacă vom deve­ni locaș și tron al dumnezeiescului har. Sfântul Serafìm de Sarov, un mare sfânt al Rusiei, spunea celor care veneau la dânsul:„Dobândește liniștea lui Dumnezeu în inima ta și foarte mulți alții lângă tine își vor afla liniștea”.

Fie ca și noi să-L avem pe Hristos în inimile noastre, Ca­re este „pacea noastră“, după cuvântul Sfântului Apostol Pavel (Efeseni 2:14), pentru a putea aduce un echilibru în viața pe care o trăim și să aducem pace în inimile celor din jur, pace care îndeosebi astăzi este unul din cele mai mari daruri. Această urare vă aducem din locul prin excelență al Păcii care este Muntele Sfânt. Pace tuturor!

IPS Andrei: Îi mulțumim mult Părintelui Efrem, Starețul Mănăstirii Vatopedi, pentru această seară frumoasă. Ne-a pus în legătură cu Sfântul Munte, a adus împreună cu dân­sul un colțișor din Sfântul Munte. Îl rugăm să mai revină. Poate vine odată cu Brâul Maicii Domnului care se păstrează acolo, în Sfânta Mănăstire…

Notă:

[1](„Au eretici sunt râmlenii (catolicii -n. Ed) cu al lor papă? Bine știu că vei zice că sunt eretici. Și de vreme ce sunt eretici, precum și cu adevărat sunt, atunci Sfânta noastră Biserică îi afurisește pe dânșii. Și pe care Sfânta Biserică îi afurisește și eu, împreună cu Biserica, fìul ei fiind, îi afurisesc.” (Sfântul Paisie de la Neamț, Cuvinte și sensuri duhovnicești vol. II, Editura ”Tipografia centrală”, Chișinau 1999, pag. 49).

(din: Cuvânt din Sfântul Munte, Omiliile Arhimandritului Efrem, Egumenul Mănăstirii Vatopedi, în România, Editura Reîntregirea, Arhiepiscopia de Alba Iulia, 2001)

Sursa: www.razbointrucuvant.ro , tot aici puteți citi prima parte a conferinței de la Alba Iulia

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.