30 Ago

PROVITA – CULTURA VIEȚII

O mamă bolnavă de cancer a adus pe lume un copil perfect sănătos


Miracol la Maternitate. O mamă bolnavă de cancer a adus pe lume un copil perfect sănătos

Adevărul, 27 august 2011

O tânără de 24 de ani din Galaţi, bolnavă de cancer de col uterin, a dat naştere unui băieţel perfect sănătos. Cazul i-a uimit pe medicii obstetricieni gălăţeni, care spun că foarte rar o femeie cu un asemenea diagnostic sever poate duce la bun sfârşit o sarcină.

Tânăra mămică Adriana Ciortan a aflat abia după naştere că suferă de această boală cruntă. Din cauza lipsei banilor, până să fie internată, n-a avut posibilitatea să facă investigaţii medicale nici măcar pentru urmărirea evoluţiei sarcinii.

Doctorul Elisabeta Şerban, şefa secţiei de Obstretică -Ginecologie II din cadrul Spitalului Judeţean Galaţi, care s-a ocupat de caz, a afirmat că teoretic sarcina este incompatibilă cu această boală.

Medicul obstetrician a constatat că femeia suferă de cancer de col uterin abia în momentul în care i-a făcut operaţia de cezariană. A fost necesară extirparea uterului, ovarului şi a trompelor afectate de boală.

Pacienta va fi îngrijită în continuare de către medicii oncologi urmând să facă tratament cu citostatice şi radioterapie.

„În nenorocirea asta, cel mai important este că acest copil e sănătos. Boala de care suferă tânăra mamă este una gravă cu o evoluţie imprevizibilă. Cazul acesta arată că viaţa este o serie întreagă de situaţii extrem de diversificate şi nebănuite”, ne-a declarat doctorul Nicolae Bacalbaşa, purtătorul de cuvânt al Spitalului Clinic de Urgenţă.

Urmează războiul pentru supravieţuire

Chiar dacă tânăra mămică a avut parte de o minune reuşind să ducă sarcina la bun sfârşit, acum va trebui ducă o luptă grea cu necruţătoarea boală. Tratamentul pe care urmează să-l facă nu-i va permite să-şi alăpteze pruncul astfel că acesta va trebui hrănit cu lapte praf.

Cum femeia este săracă şi statul nu mai asigură la timp şi în cantitate suficientă laptele praf necesar bebeluşilor ale căror mame nu pot alăpta, acordat gratuit, nu-i va fi uşor să-l hrănească. În plus, şi ea va avea nevoie de medicamente pe care va trebui să le cumpere.

Statistici înspăimântătoare

Şase românce mor zilnic din cauza cancerului de col uterin. Este principala cauză de mortalitate prin cancer a tinerelor românce cu vârste între 15 şi 44 de ani. România se află pe primul loc în Europa ca rată a mortalităţii prin această boală, riscul de deces fiind de trei ori mai mare la noi faţă de media europeană. Cancerul col uterin, depistat în fază incipientă, este vindecabil. Pentru depistare femeile cu varste de peste 35 de ani trebuie să meargă la ginecolog cel puţin o dată pe an.

 

Un preot rus din Moscova le propune femeilor,  care intenţionează să avorteze, să nască copii şi să-i dea lui


MoscovaInterfax -Şeful Departamentului Sinodal pentru Relaţiile cu Forţelor Armate protoireul Dmitri Smirnov, promite că va ajuta femeile care renunţă să facă avort şi decid să dea naştere. "Eu aduc întotdeauna acest argument: de ce să ucizi? Dă-mi-l mie, şi nici o problema. Eu nu fumez, nu beau, nu folosesc expresii necenzurate, am două studii superioare", – a spus părintile Dimitrie, participând la o emisiunea  "O chestiune de principiu" a telecanalui rus TVŢ.
"Parohia mea este un dintre cele mai mari din Moscova, şi la noi niciun suflet nu se pierde pentru acest cumplit păcat. Şi dacă pretutindeni ar fila fel am avea şi o creştere a populaţiei.", – este convins el.
După cuvintele preotului, el a frecventat unul din spitalele capitalei, unde majoritatea femeilor care intenţionau să avorteze, îşi lămureau decizia cu problemele financiare.
"Eu le zic, noi te vom ajuta în soluţionarea acestor probleme. Şi ce e interesant că nici una dintre ele după naştere nu s-a adresat după ajutor", – a constat el.
După datele părintelui Dimitrie în Rusia există doar 6% de familii cu mulţi copii şi aceştea ar trebui ajutaţi şi susţinuţi întru tot.


Încă o tânără a murit din cauza contraceptivelor


O tânără britanică este cea mai recentă victimă a contraceptivelor orale. Nicola Goss, de 35 de ani, din orașul britanic Plymouth, a murit în data de 27 iulie, după doar câteva ore de agonie. Familia îndurerată a declarat pentru presa locală că raportul medico-legal confirmă drept cauză a morții tromboza (formarea unui cheag de sânge), ca urmare a utilizării contraceptivelor orale.

Tânăra folosea „pilula” de șapte ani și mergea regulat la medic, fiind considerată sănătoasă.

Un caz recent, similar, s-a petrecut în România. Victima, Liana Dumitrescu, era o persoană publică, deputată din partea minorității macedonene din România.

Tromboza venoasă profundă şi embolismul pulmonar sunt două dintre cele mai frecvente complicații la femeile care iau contraceptive; riscul este crescut de la trei până la nouă ori pentru accidentul vascular tromboembolic şi de două ori pentru accidentul hemoragic. (Harrison – Principiile medicinii interne, vol. II, ed. Teora, 1996, pag. 2247). 

sursa: www.razbointrucuvant.ro

 

 

 


Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.