20 May

Congresul Mitropoliei Ortodoxe Române,Roma 19-20 mai 2016

Prima zi a Congresului Mitropoliei Ortodoxe Române a Europei Occidentale și Meridionale

La Roma au debutat, astăzi, lucrările Congresului Mitropoliei Ortodoxe Române a Europei Occidentale și Meridionale. Alături de membrii Sinodului Mitropolitan, evenimentul reunește clerici, monahi și mireni din cele aproape 700 de parohii și mănăstiri ale Arhiepiscopiei Europei Occidentale și Meridionale, Episcopiei Italiei și Episcopiei Spaniei și Portugaliei.

Întâlnirea este organizată cu scopul de a-i ajuta pe clericii și mirenii Mitropoliei să fie cât mai ancorați în realitatea societății de astăzi. °Congresul Mitropoliei a fost constituit ca un organism consultativ, ce are la bază ideea ca toți preoții și credincioșii din parohii să se întâlnească și să discute problemele care îi preocupă. Scopul acestor împărtășiri are rolul de a-i face pe clerici să câștige o înțelegere mai adâncă a problematicii, iar mirenii să fie cât mai impicați în acest demers, deoarece ei sunt cei cu care împreună slujim spre mântuirea noastră a tuturor° a precizat Preasfințitul Părinte Siluan, Episcopul Ortodox Român al Italiei.

Anul acesta, în paralel cu Congresul Mitropolitan, a fost organizat și Congresul NEPSIS. Peste 500 de tineri din cele zece țări ale Mitropoliei Ortodoxe Române a Europei Occidentale și Meridionale sunt așteptați în capitala Italiei în acest sfârșit de săptămână.

Motivul organizării celor două evenimente împreună este acela de-ai face și pe tineri și pe preoți și pe mireni să înțeleagă că noua generație este viitorul Bisericii. Ne dorim ca prin aceste întâlniri, pe de o parte, să ajutăm la creșterea conștiinței tinerilor că sunt parte din Biserică, iar pe de altă parte, să-i facem pe adulți să înțeleagă mai mult importanța transmiterii credinței generațiilor viitoare. Dacă ținem cont de faptul că în Occident adolescenții trăiesc într-o societate unde nu au ore de religie la școală și biserică la tot pasul. Astfel Congresul poate constitui o experiență care poate servi tuturor.

Ziua s-a încheiat cu o serie de grupuri de discuție dedicate aspectelor legate de provocările pastoral-misionare în educația tinerilor, media ca mediu de misiune și diferite probleme legate de bioetică. Pe aceste teme au susținut prelegeri Înaltpreasfințitul Părinte Kallistos, Pr. Vasile Mihoc, și câțiva preoți și laici cu experiență din cuprinsul Mitropoliei Ortodoxe Române a Europei Occidentale și Meridionale.

Evenimentul va continua și pe parcursul zilei de mâine, când va avea loc întâlnirea cu autoritățile laice italiene și române, alte două conferințe susținute de către Înaltpreasfințitul Părinte Kallistos și Pr. Patriciu Vlaicu și, spre finalul zilei va avea loc deschiderea lucrărilor Congresului NEPSIS, în prezența ierarhilor.

ALX_0906 ALX_0997 ALX_0999 ALX_1107 ALX_1218 ALX_1236 ALX_1260 ALX_1265 ALX_1288 ALX_1488
DSC_0443 DSC_0533

13237727_1109924602401566_1514256783652855145_n 13246040_1109771635750196_184317446_n 13249325_1109771682416858_936261974_n

Cea de-a doua zi a Congresului Mitropoliei Ortodoxe Române a Europei Occidentale și Meridionale

La Roma au continuat astăzi, 20 mai, lucrările Congresului Mitropoliei Europei Occidentale și Meridionale. A doua zi a întâlnirii a început cu o slujba de Te Deum, oficiată de Preasfințitul Părinte Ignatie Mureșanul, Arhiereu vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Spaniei și Portugaliei. După aceasta, Excelența Sa Episcopul Brian Farell, secretar al Consiliului Pontifical pentru Promovarea Unității Creștinilor de la Vatican, Excelența Sa Bogdan Tătaru-Cazaban, ambasador al României la Vatican, Excelența Sa Dana Emanuela Constantinescu, ambasador al României în Italia și Doamna Giovanna Maria Iurato, din cadrul Ministerului de Interne, responsabilă pentru Cultelor necatolice din Italia, au prezentat mesaje oficile.

În cea de-a doua parte a zilei, au susținut conferințe Înaltpreasfințitul Părinte Kallistos Ware, Mitropolit de Diokleia (Patriarhia Constantinopolului), cu tema ”După chipul și asemănarea Lui Dumnezeu: Persona umană din perspectiva creștin-ortodoxă” și Pr. Patriciu Vlaicu (Belgia), cu tema ”Calea Sfântului și Marelui Sinod al Bisericii Ortodoxe”.

Ziua s-a încheiat cu deschiderea lucrărilor Congresului Asociației NEPSIS a tinerilor Mitropoliei. Acesta a fost așezat ca o continuare a Congresului Mitropolitan. Întâlnirea tinerilor, unii cu alții, dar și cu cei mai în vârstă, ajută la o formare cât mai sănătoasă a viitorilor credincioși ai Bisericii.

Mâine, după Sfânta Liturghie, ce se va sluji la Sediul Episcopiei de la Roma, tinerii vor avea posibilitatea să audieze două conferințe susținute de către Înaltpreasfințitul Părinte Kallistos și Pr. Vasile Mihoc, după care se vor organiza grupuri de discuții legate de problemele care-i privesc pe tineri. Lucrările Congresului NEPSIS se vor încheia duminică, cu câteva activități sportive și artistice.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.