08 Jul

Binecuvântarea RUSALIILOR

Motto:

„Rogu-mă Ție, Multmilostive Doamne, ca toate popoarele pământului să Te cunoscă pre Tine prin Duhul Tău Cel Sfânt”

(rugăciunea de toată vremea a Sfântului Siluan Athonitul)

 

Darul Rusaliilor

DSC_0594

Acum câțiva ani părintele paroh zicea mai mult în inima sa că pe Sf.Prooroc Ilie nu îl putem avea cuprins în sfinte moaște căci este viu, iar prezența sa este tainic adăpostită în Duh. Mai apoi, părintele continua spunând că își dorește ca parohia noastră să fie binecuvântată măcar cu o așchie din sfintele moaște ale celui de-al doilea ocrotitor al nostru, Sf.Ierarh Grigorie Palama, dar, până la urmă, ce sfinte moaște va rândui Domnul să poposească și să rămână în comunitatea noastră mică de la Girona, așa să fie.

Și așa a fost. Așa a rânduit Bunul Dumnezeu ca în urmă cu doi ani, la praznicul Adormirii Maicii Domnului, 15 august 2011, parohia să se îmbogățească cu o mică părticică din rămășițele martirilor din temnițele și ocnele comunimului, părticică adusă de la Aiud și dăruită de domnul medic cardiolog Dionisie Stoenescu, dumnealui însuși  fost deținut politic al închisorilor comuniste. În pofida faptului că martirii temnițelor comuniste încă nu au fost așezați în Sinaxare, neamul românesc cinstește și se închină cu evlavie și smerenie la aceste rămășițe, rămășițe prin care noi românii ne-am căștigat libertatea după cruda și crunta perioadă comunistă, instaurată pe pământul nostru mai bine de 50 de ani.

Și după doi ani, la marea sărbătoarea a Cinzecimii, în Duminica Rusaliilor, 23 iunie, Domnul ne-a rânduit o altă binecuvântare nouă celor de la Girona.

În timpul Sfintei Liturghii ajungeau în biserica noastră, smerite și pline de har, două dovezi vii, două părticele din sfintele moaște ale Sfinților Mucenici Epictet Preotul și Astion Monahul, sfinți mucenici ai primelor secole de creștinătate, cei mai vechi martiri pe pământ românesc, în cetatea Halmyris, vechea cetate creștină așezată pe malurile Dunării. Iar, acest dar binecuvântat a fost rânduit de Bunul Dumnezeu să ajungă la noi ca dar neprețuit al părintelui iconom stavrofor George Cimpoca, parohul Parohiei Ortodoxe “Sf. Ierarh Nectarie Taumaturgul” din Coslada, fratele și prietenul nostru în Hristos.

Știam dorința veche a părintelui George să ne dăruiască aceste părticele din Sfinții Mucenici Epictet și Astion, dar când și cum vor ajunge la noi, nu mai aveam cunoștință.

Și iată că în Duminica Pogorârii Duhului Sfânt, dorința părintelui George a devenit realitate și minunea sosirii în parohia noastră a sfinților mucenici a pătruns inimile tuturor celor prezenți, martori la lucrarea tainică și harică a Domnului și Mântuitorului nostru Iisus Hristos. Așa a fost să fie, ca unul din credincioșii parohiei de la Coslada să aibă drum aproape de Girona și să poate aduce cu ascultare și binecuvântare de la duhovnicul său, părintele George, darul neprețuit al sfintelor moaște.

Niciunul dintre noi cei prezenți la Sf.Liturghie a Rusaliilor nu am știut până la momentul cuvântului de învățătură al părintelui nostru paroh, ce poartă părintele Mihai în mâinile sale, ce urmează să ne prezinte și să ne citească. Căci așa cum este rânduit, sfintele moaște sunt însoțite de documentul de autenticitate, iar părintele George Cimpoca, parohul enoriei de Coslada cu acrivia și dragostea ce îl caracterizează pentru a îndeplini totul în rânduiala Sfinților Părinți, a trimis împreună cu cele două părticele și scrisoarea document care autentifică că micile oscioare fac parte cu adevărat din sfintele moaște ale Sfinților Mucenici de la Halmyris. Actul de autenticitate a fost editat și consemnat în ziua de pomenire a Sf. Fotie, Patriarhul Constantinopolului, la 6 februarie 2013, acest mare și puternic sfânt care împreună cu Sf. Ier.Grigorie Palama si Sf. Marcu Eugenicul este numărat între Sfinții Noi Trei Ierarhi ai Ortodoxiei. Nimic nu este întâmplător la Domnul!

ACT DE AUTENTICITATE SF.MOASTE SF.MC EPICTET SI ASTION

Aur și argint poți aduna, aur și argint poți câștiga, aur și argint poți dobândi, dar, ca să ajungi să fii îmbogățit cu darul neprețuit al sfintelor moaște ale sfinților lui Dumnezeu, nu ai cum, decât dacă Domnul rânduiește să primești.

Cuvintele sunt sărace să exprime bucuria și emoția din sufletele noastre, cuvintele devin fără putere atunci când harul și binecuvântarea lui Dumnezeu se pogoară peste inimile noastre, cuvintele devin neputincioase în a spune: “SLAVĂ LUI DUMNEZEU PENTRU TOATE!”

Însă, cu smerenie, nădejde și dragoste, aducem mulțumirile noastre modeste binefăcătorilor parohiei noastre, părintelui George Cimpoca împreună cu toți ai săi din enoria “Sf.Ierarh Nectarie Taumaturgul” de la Coslada și ne rugăm cu evlavie Sfinților Mucenici Epictet și Astion să înmulțească harul lui Dumnezeu și să devină stălpi, pavază și taumaturgi cinstiți alături de Sf.Prooroc Ilie Tesviteanul și Sf. Ierarh Grigorie Palama pentru noi toți din comunitatea ortodoxă de la Girona.

“Pe Epictet, preotul cel preaînțelept și pe Astion, ucenicul cel mult râvnitor, veniți toți să-i lăudăm, ca aceștia de o cinste cu Ermolae și cu Pantelimon fiind, împreună au binevestit Evanghelia lui Hristos și întru adevăr, după Andrei cel întâi chemat, apostoli ai Dobrogei s-au arătat: pe bolnavi tămăduind, demonii gonind, au strălucit cu minunile și cu puterea cuvântului, pentru care și chinuri au răbdat de la chinuitori și bine încununându-se, pururea se roagă pentru sufletele noastre. Pentru aceasta și noi îi fericim: Bucurați-vă Sfinților Epictet și Astion, doctorilor fără de arginți și mucenici ai lui Hristos!”(Condacul I, Acatistul Sf.Mucenici Epictet și Astion, 8 iulie)

Girona,

26 iunie 2013

preoteasa Camelia Solomon

https://picasaweb.google.com/109035281403456976593/201323IunieDARULRUSALIILOR02

 

 

 

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.