18 Ene

ATITUDINE ORTODOXĂ

ASPRĂ ȘI DREAPTĂ MUSTRARE A MITROPOLITULUI AMBROZIE

CĂTRE PATRIARHIA ECUMENICĂ PENTRU ATITUDINEA DIN CAZUL PĂRINTELUI EFREM

 

Declarația Mitropolitului Kalavritei, kir. Ambrozie – 00.04:

Arestarea preventivă a lui pater Efrem a dat la iveală pentru încă odată, comportamentul inacceptabil ai unor membri ai Patriarhiei Ecumenice! Am mai arătat și cu altă ocazie, dar o vom mai spune încă odată : Patriarhia Ecumenică se poartă uneori ca o mamă vitregă!

Exact așa s-a purtat, după umila noastră părere, în cazul la care ne referim. Să luăm lucrurile de la început, pentru a vădi toată tragedia acestei situații. Arestarea preventivă a Egumenului unei Mari și Istorice Mănăstiri a Sfântului Munte, mai ales în ajunul sărbătorii Crăciunului, a dat ocazia multor factori, bisericești și din afara bisericii, să își exprime susținerea față de pater Efrem.

Singura excepție și voce disonantă a reprezentat-o poziția Patriarhiei Ecumenice și, imediat după aceea, a câtorva – foarte puțini- frați Arhierei ai Bisericii noastre, care acționează de obicei ca și megafoane sau  -dacă preferați- ca și portavoci ale Patriarhiului Ecumenic Bartolomeu în Grecia.

Un număr mare de Ierarhi al Bisericii Greciei, printre care și subsemnatul, s-au grăbit să îl viziteze pe pater Efrem în închisoare.

Au trecut dincolo de gardurile de fier ale închisorii Korydallo ca să îl încurajeze! Unii dintre noi, în plus, au făcut și declarații în care și-au exprimat public susținerea. Patriarhia Rusiei, printre primii, și-a exprimat de asemeni dragostea și susținerea sa. Apoi, Sfântul Sinod al Bisericii Greciei, în anunțul său din 12 Ianuarie a.c., a declarat că împărtășește agonia și durerea unui Ieromonah și Egumen Aghiorit. Preasfinția Sa, Arhiepiscopul Atenei și a toată Grecia, kir Ieronimos, a anunțat intenția sa – vrednică de toată lauda – de a-l vizita personal pe întemnițatul Egumen în închisoare. Și Preasfinția Sa, Arhiepiscopul Ciprului, kir Hrisostomos, a declarat presei că este de acord și susține decizia Sinodului Permanent din Atena, în favoarea lui pater Efrem. În plus, din partea Bisericii Bulgariei, Mitropolitul de Filipoupoli, kir Nikolaos, și-a exprimat susținerea și suportul față de încercatul părinte.

Singura voce disonantă în toată această mobilizare de forțe a fost – din păcate – poziția Patriarhiei Ecumenice. În declarația sa din 10 Ianuarie a.c. acuză biserica din Rusia “ de intervenție necanonică în cadrul Sfântului Munte“ și îi pune implicit în vedere să nu mai intervină în treburile sale interne. Însă despre încercatul Egumen Efrem, “maica biserică” a Cetății (Constantinopol ) nu a găsit de cuviință să ne spună nici măcar UN CUVÂNT DE SUSȚINERE!  Cu scuza că “Patriarhia Ecumenică …respectând independența Justiției, evită întotdeauna orice fel de amestec în treburi judiciare care sunt în curs de judecare”,aceasta lasă de o parte nevoia de a acorda sprijin duhovnicesc Egumenului său, care nu numai că se găsește sub păstorirea și în grija Patriarhiei Ecumenice dar a și ajutat mult din punct de vedere financiar Patriarhia. Se spune că Mănăstirea Vatopedi, adică egumenul Efrem, pe lângă altele, acoperă și toate cheltuielile administrative ale biroului Patriarhiei din Atena !!!

Dacă această informație se adeverește, rămânem fără cuvinte! Ceea ce ne uimește peste măsură este faptul că, abandonându-l pe pater Efrem, adică pe unul din fiii săi, Patriarhia Ecumenică nici nu permite altora să împărtășească cu acesta greutățile prin care trece. Adică membrilor comunității ortodoxe sobornicești, din care fac parte și rușii, li se refuză să împlinească cuvântul Apostolului : “bucurați-vă cu cei ce se bucură și plângeți cu cei ce plâng” (Rom 12,15) adică să fim fericiți pentru cei care au o bucurie, dar și să plângem cu cei care au dureri și suferă!

Plecând de la cazul “Efrem – Korydallo” Patriarhia acționează încă odată în direcția afirmării ”drepturilor suverane“ asupra teritoriului Sfântului Munte! Dacă cineva ne-ar provoca să caracterizăm pozițiile Bisericilor Atenei și a Constantinopolului, am zice fără teamă de a greși că atitudinea Bisericii Greciei este atitudinea unei mame, pe când poziția Patriarhiei Ecumenice este aceea a unei mame vitrege! Numai o mamă vitregă ar putea să-și abandoneze în voia sorții copiii bărbatului său, deoarece aceștia provin dintr-o altă căsătorie, și ar acționa așa deoarece i-ar vedea ca pe niște “străini” ! Fără îndoială nu sunt copiii săi !

Așadar în situația lui pater Efrem, Patriarhia Ecumenică ne-a dezamăgit încă odată ! Condamnăm total acest comportament ! Și nu este pentru prima oară când acționează în acest fel! Având ca scuză canoanele bisericești și drepturile jurisdicționale ale Fanarului, de multe ori s-a dovedit a nu fi la înălțimea situațiilor ! Se îngrijesc doar de propria lor persoană ! Doar “drepturile” lor au prioritate! Luptă doar pentru a-și păstra întâietatea ! Ar putea să primească în brațele lor chiar și atei și dusmani ai Ortodoxiei , dacă aceștia le-ar servi interesele!

O mână de oameni, care sunt într-adevăr moștenitorii unei neprețuite și vechi bogății duhovnicești, se comportă ca niște Agă, trăiesc în lux, nu țin cont de nimeni și nimic! Sunt gata să calce pe oricine și orice pentru interesele lor ! Fără îndoială sunt “suspuși” ai unei țări străine, dar cu toate acestea nu trăiesc și nu se poartă ca supuși ! Dimpotrivă trăiesc cu fast ca ighemonii sau împărații de altădată, ca prinții și ca magnații ! Toată lumea le datorează și de la toți încasează, aceștia însă nu sunt datori nimănui și nicăieri cu nimic! Când și unde consideră că cineva le pune în pericol interesele devin critici duri, făcând uz de toată autoritatea lor duhovnicească ! Să ne amintim de cazul Arhiepiscopului Hristodoulos, care – să recunoaștem- le era un prieten credincios timp de zeci de ani, supus întru totul autorității acestora !

Să ne amintim cazul Arhiepiscopului Hristodoulos și acea ceremonie macabră în biserica Patriarhală, care ne amintea de ritualuri din Evul Mediu! Nu doar l-au respins. L-au ars pe rug, așa cum făcea înainte Inchiziția în Roma în timpul Evului Mediu. Da, Fanarul l-a aruncat pe Hristodoulos în Kaiada (prăpastie ) defăimării numai și numai pentru că li s-a părut că au fost amenințate drepturile lor suverane ! În ultimii ani, în Fanar s-a uitat de dulcele chip al Patriarhului Dimitrie.

Să încheiem aceasta notă subliniind câteva detalii:

Este adevărat că Patriarhul al Moscovei, Kiril, a făcut declarații în care și-a exprimat susținerea și compasiunea pentru un cleric aflat în încercare dintr-o altă biserică locală, dintr-un alt teritoriu canonic, așa cum se exprimă terminologia bisericească. Cu toate acestea, acțiunea sa nu reprezintă o încălcare a canoanelor, astfel încât să deranjeze Patriarhia Ecumenică! Patriarhul Rusiei și-a exprimat susținerea pentru OMUL Efrem și nu pentru EGUMENUL Efrem! Așadar nu a avut loc nici un amestec în treburile interne ale unei alte biserici locale ! Mai departe, diferendul – nedreptatea dacă doriți – Egumenului Efrem este cu statul grec și nu cu autoritatea sa întâistătătoare, adică cu Patriarhia Ecumenică.

Prin urmare, după umila mea părere, nu s-a constatat nici un amestec al Patriarhului Rusiei în cadrul competențelor scaunului ecumenic. Din păcate Patriarhia Ecumenică vede dușmani în toate direcțiile! Aceasta este și marea scădere a factorilor de decizie din Patriarhia Ecumenică. Aceasta provine din sindromul refugiaților și de aici și incoerența acțiunilor.

Deoarece noi obișnuim să spunem lucrurilor pe nume, de fiecare dată când ne exprimăm o critică la adresa tronului ecumenic, acesta nu încearcă să respingă argumentele noastre ci, dimpotrivă, ne trece pe lista neagră a “dușmanilor” săi! Noi totuși și respectăm și onorăm Patriarhia ! DAR NU PUTEM să abandonăm dreptul nostru de a ne exprima liber părerea, ca egali – și de la o vreme ca bătrâni – Ierarhi ai Ortodoxiei.

În numele atât al Adevărului, cât și al Dreptății, exercitându-ne harisma profetică pe care o avem ca și Arhierei, vom critica acțiunile Patriarhului Ecumenic kir Bartolomeu, când și de câte ori conștiința noastră ne-o va cere !

În Biserica Ortodoxă nimeni nu este fără de greșeală ! Cum vom putea accepta că Patriarhul Bartolomeu să se refere la eroii noștri luptători de la 1821, ca fiind niște amărâți, deoarece prin revoluția lor au distrus armonia conviețuirii dintre greci și turci! Cum să nu protestăm, când în anii trecuți, în timpul unei vizite făcute la fabrica Coca-Cola din Atlanta, SUA, a făcut o mare greșeală de exprimare. Oferind în dar directorului musulman al fabricii, CORANUL, i-a spus: “Vă dau în dar SFÂNTUL Coran !”

Coranul poate fi considerat o “carte sfântă a Islamului”, niciodată însă carte sfântă ! Noi avem “Sfânta Scriptură”. Dar Coranul sfânt NU EXISTĂ! Continuăm referirea la acțiunea Patriarhului Constantinopolului. Dacă Patriarhul Rusiei a încălcat dreptul canonic, de ce nu este cerecetată de aceleași nereguli și Bisericile Greciei, Ciprului și a Bulgariei, al căror reprezentanți au făcut declarații asemănătoare? Din acest punct Patriarhia Ecumenică este în situația să aplice o tactică unilaterală și, în esență, conflictuală și contradictorie. Dacă ne aude Fanarul, să gândească mai înțelept. Patriarhia este Ecumenică !

Nu aparține unui mic grup a unora “născuți în catifea”, care în virtutea unor “drepturi moștenite” își împart istoria și privilegiile lor. Aparține întregii Ortodoxii. Prin urmare să deschidă granițele actualul Patriarh Bartolomeu, chemând reprezentanții tuturor Bisericilor Ortodoxe să devină membrii ai Sinodului Patriarhal și să permită tuturor ierarhilor de naționalitate greacă să poată fi candidați pentru Patriarhie, și va vedea că nimeni nu-i va contesta drepturile sale suverane. Dar regimul câtorva – foarte puțini deja – Ierarhi ai scaunului patriarhal, care trăiesc în Constantinopol nu mai are viitor !

Acest lucru nu-l iau în calcul frații noștri întru Hristos din Fanar? Singuri își taie creanga pe care stau ! Deschideți, vă rog frații mei din Fanar, deschideți granițele inimii Voastre, deschideți brațele voastre, deschideți limitele Patriarhiei tuturor celor din afara Ortodoxiei din Turcia și atunci vom fi cu toții în pace.

Comentarii:

1. A circulat știrea că din partea Curții de Apel s-a emis o decizie prin care s-a anulat condamnarea lui pater Efrem la 10 luni de închisoare.

2. Ne-a uimit poziția iubitului nostru frate întru Hristos, Mitropolitul Messiniei, kir Hrisostomos. Uită totuși că este Ierarh al Bisericii Autocefale a Greciei, a cărei independență are obligația să o apere. Iubitului meu frate kir Hrisostomos îi întorc întrebarea puțin schimbată : Nu cumva fratele meu, nu ați înțeles, că anunțul dumneavoastră “servește egoismului, aspirațiilor și intențiilor altor Bisericii?”

Dorim să fiți Ierarh al Bisericii noastre și nu al Patriarhiei, al Greciei și nu al Fanarului !

Sursa:www.razbointrucuvant.ro

 

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.