28 Feb

Atitudine Ortodoxă !

Interviu cu Mitropolitul Nicolae de Messoghia: 

SUNTEM CONDUȘI CĂTRE O CATASTROFĂ NAȚIONALĂ

CEL MAI RĂU E CĂ NU APAR SEMNE CĂ NE-AM TREZI!

mitropolitul nicolae 
“În loc să ne hrănim de la sânul Bisericii, noi o mușcăm”

Unul dintre cei mai activi mitropoliți ai Bisericii Greciei, Mitropolitul Messoghiei, kir Nikolaos (care a studiat la Harvard si MIT, a fost colaborator în cadrul NASA și a renunțat la toate și a devenit călugăr) își deschide inima către “Kiriakatiki Dimocratia” și susține că suntem conduși către o catastrofă națională.

Vede că foarte posibilă o explozie socială, subliniază că Biserica trebuie să-și golească conturile și rezervele, iar referitor la arestarea egumenului Efrem declară că a fost o lovitură împotriva Bisericii și o înjunghiere a justiției.

Societatea fierbe

– Preasfințite, țara trece prin momente grele și poporul și-a pierdut răbdarea. Vă este teamă de o posibilă explozie socială?

 Cine nu se teme? Atâta timp cât am pierdut ca popor orice fundament duhovnicesc, cum se poate controla deznădejdea, sentimentul nedreptății, foamea și toate celelalte care rezultă de aici?

– Sunteți dezamăgit de traiectoria și evoluțiile din țară, dar de poziția Europei?

– Nu sunt plăcute aceste evoluții. Cred că ne îndreptăm către o catastrofă națională. Nu mă așteptam la ceva mai bun din partea Europei.

Cel mai rău e că nu apar semne că ne-am trezi.

– Ați fost de partea poporului cu putere atunci când s-au impus noile taxe din partea DEI (n.n. compania publică de electricitate elenă) Atunci anumite persoane v-au acuzat de intervenție politică. Ce le răspundeți?

– Să citească cu atenție declarația noastră, să gândească cu calm și să încerce să perceapă cu sinceritate situația de astăzi.

– Anumiți oameni politici (în primul rând dl Niko Sifounakis) din când în când v-au atacat dur. Vă amărăște această atitudine?

– Nimeni nu mă amărăște în afara propriei mele persoane. Oamenii au dreptul să fie în dezacord, dar nu și să denatureze cu răutate adevărul.

nicolae messoghia

Rolul Bisericii

– Poporul caută sprijin în Biserică. Cu toate că se face o lucrare socială imensă, se aud voci care spun că Biserica trebuie să facă mai mult. Sunteți de acord?

– Biserica trebuie mereu să facă tot ce se poate face, să-și golească conturile și rezervele, să se ofere în slujba poporului cu toată puterea ei, mereu să funcționeze la “limita maximă”. Acolo Îl găsește pe Dumnezeu.

Se întâlnește însă adesea o situație absurdă în privința pretențiilor acelora care stau împotriva bisericii. Sunt cei care vorbesc de proprietăți și bogății. Este foarte nedrept să aibă loc o lucrare așa de mare, să fie îmbrățișată atâta lume și unii să insiste în a răspândi răutăți.

– Are și Biserica o vină pentru criza prezentă?

– Desigur că toți avem. Daca noi, Biserica, am fi fost mai aproape de mesajul și misiunea noastră, cât de diferite ar fi fost lucrurile! Totuși pe de altă parte, cu ce e vinovată Biserica pentru toate alegerile inacceptabile pe care le-au făcut politicienii în ultimii ani?

Persecuția pe care o primește Biserica nu este străină de această criză. Eu văd vina noastră nu în ceea ce am făcut, ci în ceea ce nu am făcut.

– În Mitropolia voastră prin ce mijloace îi ajutați pe cei ce au nevoi și ce vă cer credincioșii?

– Principala cerere a oamenilor este pentru găsirea locurilor de muncă. Puțini sunt cei care caută altceva. Sunt și mulți care, cu multă demnitate, ne împărtășesc greutățile lor. Ceea ce facem noi ca Biserică este să încercăm să stăm aproape și, pe cât putem, să ridicăm împreună greutățile lor.

– Care sunt responsabilitățile celor care ne conduc?

– Cred că sunt mari. Ceea ce ne trebuie acum este însă compasiune, eroism, întoarcere la bazele noastre duhovnicești și prudență. Consider că am fost conduși în prezenta situație tragică deoarece am distrus educația, am refuzat valorile și tradițiile noastre, L-am pierdut pe Dumnezeu și credința noastră, ne-am stricat limba și Istoria noastră, trăim fără demnitate națională.

Cine e vinovat că treimea tradiție-țară-familie și îngemănata Ortodoxie-Elada au ajuns să aibă conotații negative în limbajul nostru de zi cu zi?  Toate acestea sunt rezultatele unor anumite alegeri politice.

– Recenta scrisoare a Arhiepiscopului către primul ministru v-a mulțumit?

– O așteptam și cu adevarat m-a odihnit. A avut elementele unui cuvânt profetic. A spus adevăruri clare. Aceasta este misiunea Bisericii, nu să rezolve problemele de zi cu zi. Aceasta este responsabilitatea reprezentanților noștri politici. Misiunea ei este să mărturisească adevărul și să arate drumul către Dumnezeu.

– Țara, în afara sărăciei, suferă și de depresie. Cum poate ajuta Biserica pentru învierea psihologică a poporului nostru ?

– Atunci când bucuria sufletului nostru este Dumnezeu poate să existe tristețe, niciodată însă depresie. Vă imaginați vreodată ca un martir să cadă pradă depresiei deoarece este prigonit? Ceea ce oferă Biserica este Dumnezeul cel viu. Rugăciunea către Acesta este ca respirația. Așa ajută Biserica.

– Există speranță pentru viitor?

– Sigur că există. Dacă rămânem ancorați în credința noastră și în tradiția noastră, și dacă ne vor lovi, vom învia. Și dacă ne vor distruge, ne vom reface.

– Credeți că Biserica are nevoie de reînnoire?

– Biserica înseamnă continuă înnoire. “Deci, dacă este cineva în Hristos, este făptură nouă”.  Dacă există această reînnoire, atunci Biserica în deplină siguranță creează un echilibru între îndrăzneala discursului contemporan și respectul pentru tradiția sa de-a lungul timpului.

– Se spune în cercurile bisericești că atunci când se va pune problema veți fi pe lista candidaților pentru tronul Arhiepiscopal. Adevărat?

– Îmi doresc ca atunci când se va pune această problemă să mă găsesc într-o asemenea situație astfel încât nimeni să nu se preocupe de mine.

“Prin arestarea lui Efrem au încercat să lovească în Biserică și să înjunghie Justiția”

– Cum apreciați întâmplarea arestării egumenului Efrem?

– Un egumen aghiorit în închisoare! Nevinovat, dar periculos! Deoarece a spus o judecătoare că are tendințe spre delincvență. L-au închis nu datorită rezultatelor investigației, ci datorită unei sentințe pusă pe… psihograma sa (adică pe baza unor alegații subiective, nu pe baza unor probe – n.n.). E cu putință așa ceva? Dovada adevăratei noastre crize. Au încercat să lovească Biserica și să înjunghie Justiția.

– Susținerea Sfântului Sinod pentru egumen a dat naștere unor turbulente și reacții ale Mitropolitului Hrisostom. Cum judecați reacția sa?

– Nu aș vrea să judec un episcop, cu atât mai mult într-un ziar lumesc. Să tragă fiecare singur concluziile.

– Dacă anumiți arhierei vă vor propune ca următorul Arhiepiscop, veți accepta?

– Deoarece dumneavoastră puneți întrebări greșite, credeți că și ierarhii trebuie să facă propuneri greșite? În Biserică cea mai bună poziție nu este a primului, ci a celui din urmă. Fericiți cei ce înțeleg acest lucru.

– Îmi amintesc câte presiuni s-au făcut pentru a accepta poziția de Mitropolit. Acum, după ce au trecut destui ani, sunt momente în care credeți ca ar fi fost mai bine să fi refuzat?

– Nimeni nu m-a presat. Nu are nevoie de noi nici Dumnezeu, nici Biserica. Și iarăși, nu este cel mai important lucru în viața unui cleric să devină mitropolit. Nici una din fericiri nu spune “Fericiți Mitropoliții”, ci spune “fericiți cei săraci cu duhul” și “fericiți cei prigoniți”. Dar dacă mă lupt pentru întâietate mă pregatesc pentru ultimul loc. Așa nădăjduiesc să-L văd pe Dumnezeu,”căci aceștia vor vedea pe Dumnezeu”. Poate în cealaltă viață.

“Pe Dumnezeu nu-L vom descoperi în experimentul de la CERN, ci înăuntrul nostru”

– În afară de arhiereu sunteți și om de știință. Știința este în conflict cu credința în Dumnezeu?

– Om de știință am fost, nu mai sunt. Acum sunt un simplu ucenic al lui Hristos. Dar cu toată inima.

Mie știința mi-a făcut numai bine. Îi mulțumesc mult lui Dumnezeu pentru acest dar. Îi mulțumesc mai mult însă pentru că mi-a dăruit binecuvântarea credinței, a peroției și a vieții monahale.

Cât privește conflictul, este ca și cum m-ați întreba dacă poate un avion să se ciocnească cu o racheta spațială. Primul se mișcă în atmosfera joasă, al doilea în spațiu, liber față de acțiunea gravitației.

– Marele experiment de la CERN caută “particula lui Dumnezeu” (n.n Bossonul Higgs – supranumit și particula lui Dumnezeu). Este vorba de orgoliu sau revoluție științifică?

– Ce spuneți? Dacă există, de ce să nu o găsim? Problema care se pune nu este să găsim la CERN particula lui Dumnezeu. Noi încercăm să găsim înlăuntrul nostru pe Însuși Dumnezeu.

Dacă prima este revoluție științifică, a doua este explozie duhovnicească. Bună prima, cea mai măreață a doua.

– Arderea celor morți, propunerea pentru interzicerea simbolurilor creștine, degradarea predării religiei în școală și alte astfel de acțiuni sau intenții credeți că se încadrează într-un plan mai larg împotriva credinței și a Bisericii?

– Consider că se încadrează în cauzele mai adânci care stau la baza crizei duhovnicești a poporului nostru. Pentru că în loc să ne hrănim de la sânul Bisericii, noi o mușcăm.

(Sursa:www.razbointrucuvant.ro via Romfea.gr : Mitropolitul Messoghiei Nikolaos: “Suntem conduși catre o catastrofa nationala”Reportaj de Dimitris Rizouli)

Μεσογαίας Νικόλαος: "Οδηγούμαστε σε εθνική καταστροφή"

Nikolaos

Συνέντευξη στον Δημήτρη Ριζούλη, 02.38

ΕΝΑΣ από τους πιο δυναμικούς μητροπολίτες της Ελλαδικής Εκκλησίας, ο Μεσογαίας και Λαυρεωτικής κ. Νικόλαος (που δίδασκε σε Harvard και MIT, ήταν συνεργάτης της NASA και τα παράτησε όλα για να γίνει μοναχός ) ανοίγει τα χαρτιά του στην «Κυριακάτικη Δημοκρατία» και υποστηρίζει ότι οδηγούμαστε σε ιστορική εθνική καταστροφή.

Βλέπει πιθανό το ενδεχόμενο κοινωνικής έκρηξης, τονίζει ότι «η Εκκλησία οφείλει να αδειάζει τα ταμεία και τις αποθήκες της, ενώ για την προφυλάκιση του ηγούμενου Εφραίμ δηλώνει ότι πήγαν να χτυπήσουν την Εκκλησία και μαχαίρωσαν τη Δικαιοσύνη.

Καζάνι η κοινωνία

Σεβασμιώτατε, n χώρα περνά δύσκολες μέρες και ο λαός πλέον έχει χάσει την υπομονή του. Φοβάστε το ενδεχόμενο κοινωνικής έκρηξης;

Ποίος δεν το φοβάται; Όταν ως λαός έχουμε χάσει κάθε πνευματικό έρεισμα, πως είναι δυνατόν να ελεγχθεί η αγανάκτηση, το αίσθημα της αδικίας, η πείνα και τα συναφή;

Νιώθετε απογοητευμένος από την πορεία και τις εξελίξεις στη χώρα, αλλά και τη στάση της Ευρώπης;

Δεν είναι και τόσο ευχάριστες οι εξελίξεις. Νομίζω ότι οδηγούμαστε σε ιστορική εθνική καταστροφή. Δεν περίμενα και κάτι καλύτερο από την Ευρώπη.

Το χειρότερο είναι ότι δεν φαίνονται σημεία αφύπνισης σε εμάς.

Με θάρρος σταθήκατε στο πλευρό του λαού όταν επιβλήθηκε το χαράτσι της ΔΕΗ. Τότε ορισμένοι σας κατηγόρησαν για πολιτικές παρεμβάσεις. Τι τους απαντάτε;

Να διαβάσουν προσεκτικά την εγκύκλιο, να σκεφθούν ήρεμα και με ειλικρίνεια να αντικρίσουν τη σημερινή κατάσταση.

Κάποιοι πολιτικοί (με πρώτο όλων τον κ. Νίκο Σηφουνάκη) κατά καιρούς σας έχουν επιτεθεί σκληρά. Σας πικραίνει αυτή η συμπεριφορά;

Κανείς δεν με πικραίνει εκτός από τον εαυτό μου. Οι άνθρωποι δικαιούνται να διαφωνούν όχι όμως και να διαστρέφουν εμπαθώς την αλήθεια.

Ο ρόλος της Εκκλησίας

Ο λαός ψάχνει στήριξη στην Εκκλησία. Αν και πραγματοποιείται ένα τεράστιο κοινωνικό έργο, ακούγονται φωνές που λένε ότι η Εκκλησία πρέπει να κάνει περισσότερα. Συμφωνείτε;

Η Εκκλησία πρέπει πάντοτε να κάνει το μέγιστο που μπορεί, να αδειάζει τα ταμεία και τις αποθήκες της, να προφέρεται στην υπηρεσία του λαού με όλες τις δυνάμεις της, διαρκώς να λειτουργεί στα όριά της. Εκεί συναντάται ο Θεός.

Συχνά όμως υπάρχει ένας παραλογισμός στις απαιτήσεις από τη μεριά αυτών που στέκονται κριτικά απέναντι της. Είναι αυτοί που μιλούν για φιλέτα και αμύθητες περιουσίες.

Είναι πολύ άδικο να προσφέρεται τόσο έργο, να αγκαλιάζεται τόσος κόσμος και μερικοί να επιμένουν να αναπαράγουν κακίες.

Έχει ευθύνες και η Εκκλησία για την παρούσα κρίση;

Ασφαλώς και έχουμε όλοι μας. Αν ως Εκκλησία ήμασταν πιο κοντά στο μήνυμα και στην αποστολή μας, πόσο διαφορετικά θα ήταν τα πράγματα;

Από την άλλη όμως πλευρά, η Εκκλησία τι φταίει για όλες τις απαράδεκτες πολιτικές επιλογές που έγιναν τα τελευταία χρόνια;

Ο διωγμός που δέχτηκε δεν είναι άσχετος με την κρίση.

Εκεί που εγώ αισθάνομαι την ευθύνη μας δεν είναι για το τι κάναμε, αλλά για το τι δεν κάναμε.

Στη Μητρόπολη σας με ποιους τρόπους βοηθάτε όσους έχουν ανάγκη και τι σας ζητούν οι πιστοί;

Το κύριο αίτημα των ανθρώπων είναι η εξεύρεση εργασίας. Λίγοι είναι αυτοί που ζητούν κάτι άλλο.

Είναι όμως πολλοί αυτοί που με πολλή αξιοπρέπεια μοιράζονται μαζί μας τα αδιέξοδα τους.

Αυτό που εμείς ως Εκκλησία κάνουμε είναι να προσπαθούμε να στεκόμαστε δίπλα τους όπως και όσο μπορούμε να σηκώνουμε όλοι μαζί το βάρος.

Ποίες είναι οι ευθύνες της πολικής ηγεσίας;

Νομίζω μεγάλες. Αυτό όμως που τώρα χρειαζόμαστε είναι σύμπνοια, ηρωισμός, επιστροφή στις πνευματικές σταθερές μας και σύνεση, θεωρώ ότι οδηγηθήκαμε στην παρούσα τραγική κατάσταση γιατί καταστρέψαμε την παιδεία μας, αρνηθήκαμε τις αξίες και τις παραδόσεις μας, χάσαμε τον Θεό και την πίστη μας, χαλάσαμε τη γλώσσα και την Ιστορία μας, ζούμε δίχως εθνική υπερηφάνεια, ποιος φταίει και τελικά το τρίπτυχο θρησκεία -πατρίδα – οικογένεια ή το δίδυμο Ορθοδοξία – Ελλάδα έχουν αποκτήσει αρνητική διάσταση στην καθημερινή μας διάλεκτο;

Αυτά όλα αποτελούν αποτέλεσμα συγκεκριμένων πολιτικών επιλογών.

Η πρόσφατη επιστολή του Αρχιεπισκόπου προς τον πρωθυπουργό σας ικανοποίησε;

Την περίμενα και πραγματικά με ανάπαυσε. Είχε στοιχεία προφητικού λόγου. Έλεγε καθαρά αλήθειες.

Αυτή είναι η αποστολή της Εκκλησιάς, όχι να λύσει τα καθημερινά προβλήματα. Αυτό είναι χρέος των πολιτικών μας εκπροσώπων.

Δική της αποστολή είναι να ομολογεί την αλήθεια και να δείχνει τον δρόμο μας προς τον Θεό.

Η χώρα, εκτός από τη φτώχεια, πάσχει και από κατάθλιψη. Στο επίπεδο της ψυχολογικής ανάτασης του λαού πως και με ποιον τρόπο μπορεί να βοηθήσει η Εκκλησία;

Όταν λαχτάρα της ψυχής μας είναι ο Θεός, μπορεί να υπάρχει λύπη, ποτέ όμως κατάθλιψη.

Φανταστήκατε ποτέ έναν μάρτυρα να πέσει σε κατάθλιψη επειδή διώκεται;

Αυτό που προσφέρει η Εκκλησία είναι ο ζων Θεός. Η προσευχή σε αυτόν είναι ανάσα.

«Επί τον Κύριον ελπίδα πας τις κεκτημένος υψηλότερός εστί πάντων των λυπούντων». Έτσι βοηθάει η Εκκλησία.

Ελπίδα για το μέλλον υπάρχει;

Ασφαλώς και υπάρχει.

Αν κρατηθούμε γαντζωμένοι στην πίστη και την παράδοσή μας, και να μας χτυπήσουν, θα αναστηθούμε. Και να μας διαλύσουν, θα ανασυγκροτηθούμε.

Πιστεύετε ότι η Εκκλησία έχει ανάγκη ανανέωσης;

Εκκλησία σημαίνει διαρκώς ανανέωση. «Ει τις εν Χριστώ καινή κτίσης».

Αν υπάρχει αυτός ο ανακαινισμός, τότε η Εκκλησία με ασφάλεια ισορροπεί ανάμεσα στην τόλμη του σύγχρονου λόγου και στον σεβασμό της διαχρονικής εμπειρίας της.

Λέγεται σε εκκλησιαστικούς κύκλους ότι όταν τεθεί το σχετικό θέμα θα είστε μεταξύ των υποψηφίων για τον Αρχιεπισκοπικό Θρόνο. Αληθεύει;

Εύχομαι όταν τεθεί να βρίσκομαι σε τέτοια κατάσταση που να μην ασχοληθεί κανείς μαζί μου.

«Με την προφυλάκιση του Εφραίμ προσπάθησαν να χτυπήσουν την Εκκλησία και μαχαίρωσαν τη Δικαιοσύνη»

Πώς κρίνετε την περιπέτεια της προφυλάκισης του ηγούμενου Εφραίμ;

Ένας αγιορείτης ηγούμενος στη φυλακή! Όχι ένοχος, αλλά επικίνδυνος!

Γιατί είπε μια δικαστής ότι έχει ροπή στην εγκληματική δράση.

Τον έκλεισαν τον άνθρωπο όχι με ανακριτικό πόρισμα αλλά με δικαστικό… ψυχογράφημα.

Αν είναι δυνατόν! Απόδειξη της πραγματικής μας κρίσης.

Πήγαν να χτυπήσουν την Εκκλησία και μαχαίρωσαν τη δικαιοσύνη.

Η υποστήριξη της Ιεράς Συνόδου στον ηγούμενο προκάλεσε αναταράξεις και την αντίδραση του μητροπολίτη Μεσσηνίας κ. Χρυσοστόμου. Πώς κρίνετε την αντίδραση του;

Δεν θα ήθελα να κρίνω έναν συνεπίσκοπό μου, μάλιστα μέσω μιας κοσμικής εφημερίδας.

Ας κάνει ο καθένας μόνος του τις κρίσεις του.

Αν κάποιοι αρχιερείς σας προτείνουν ως επόμενο Αρχιεπίσκοπο θα το αποδεχτείτε;

Επειδή κάνετε εσείς λάθος ερωτήσεις πρέπει και οι ιεράρχες να κάνουν λάθος προτάσεις;

Στην Εκκλησία η καλύτερη θέση δεν είναι του πρώτου αλλά αυτή του έσχατου. Και μακάριος όποιος το καταλαβαίνει.

Θυμάμαι πόσο σας πίεζαν να δεχτείτε να γίνετε Μητροπολίτης. Τώρα, αρκετά χρόνια μετά, υπάρχουν στιγμές που λέτε ότι ίσως ήταν καλύτερα να είχατε αρνηθεί;

Κανείς ποτέ δεν με πίεσε. Δεν έχει ανάγκη από μάς ούτε ο Θεός ούτε και η Εκκλησία.

Ούτε πάλι το σημαντικότερο πράγμα στη ζωή ενός κληρικού είναι να γίνει μητροπολίτης.

Κανένας από τους μακαρισμούς δεν λέει μακάριοι οι μητροπολίτες. Λέει όμως ο πρώτος «μακάριοι οι πτωχοί τω πνεύματι» και ο τελευταίος «μακάριοι οι δεδιωγμένοι».

Εγώ αγωνίζομαι για το πρώτο και προετοιμάζομαι για το τελευταίο

Έτσι ελπίζω να δω τον θεό, «ότι αυτοί τον Θεόν όψονται». Ίσως στην άλλη ζωή.

«Η ανακάλυψη του θεού δεν θα γίνει στο πείραμα CERN, αλλά μέσα μας»

Εκτός από αρχιερέας είστε και επιστήμονας. Η επιστήμη συγκρούεται με την πίστη στον Θεό;

Επιστήμονας ήμουν, δεν είμαι. Τώρα είμαι ένας απλός μαθητής του Χριστού. Αλλά με όλη μου την καρδιά.

Εμένα η επιστήμη μόνο καλό μου έκανε. Ευχαριστώ πολύ τον Θεό για το δώρο αυτό.

Τον ευχαριστώ όμως περισσότερο που μου χάρισε την ευλογία της πίστης, της ιεροσύνης και της μοναχικής ζωής.

Όσο για τη σύγκρουση, είναι σαν να με ρωτάτε αν μπορεί να συγκρουστεί ένα αεροπλάνο με έναν πύραυλο.

Το πρώτο κινείται στην ατμόσφαιρα πολύ χαμηλά. Το δεύτερο στο Διάστημα, ελεύθερο από τη βαρύτητα.

Το μεγάλο πείραμα ταυ CERN αναζητά το σωματίδιο του Θεού. Πρόκειται για ύβρη ή για επιστημονική επανάσταση;

Μα τι λέτε τώρα;; Αν υπάρχει, γιατί να μην το βρούμε; Το θέμα δεν είναι να βρούμε στο CERN το σωματίδιο του Θεού.

Εμείς προσπαθούμε να συναντήσουμε μέσα μας τον ίδιο τον Θεό.

Αν το πρώτο είναι επιστημονική επανάσταση, το δεύτερο είναι πνευματική έκρηξη. Καλό το πρώτο, μεγαλειώδες το δεύτερο.

Η καύση των νεκρών, η πρόταση για κατάργηση θρησκευτικών συμβόλων, η υποβάθμιση του μαθήματος των θρησκευτικών και άλλες παρόμοιες ενέργειες ή προθέσεις θεωρείτε ότι εντάσσονται σε ένα ευρύτερο σχέδιο εναντίον της πίστης και της Εκκλησίας;

Θεωρώ ότι εντάσσονται μέσα στα βαθύτερα αίτια της ασυγχώρητης για τον λαό μας πνευματικής κρίσης.

Αντί να θηλάζουμε από το στήθος της Εκκλησίας, εμείς το δαγκώνουμε.


Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.