29 May

Musulmanii turci revendică Hagia Sofia

Musulmanii turci cer transformarea în moschee a Sfintei Sofia

Catedrala Hagia Sophia, cea mai măreaţă Biserică ortodoxă din lume, care este acum muzeu în Istanbul, este simbolul creştinătăţii răsăritene de expresie bizantină.

Ea a fost centrul creştinătăţii ortodoxe timp de 1000 de ani. Transformată în moschee după cucerirea Constantinopolului de către turci, ea este acum muzeu. Există o interdicţie din partea autorităţilor statului de a susţine slujbe musulmane aici. Însă mulţi turci doresc ca ea să redevină moschee.

O mulţime estimată la 3000 de islamici a protestat în faţa Catedralei sâmbătă împotriva legii din 1934 care interzice slujbele religioase aici. Ei au strigat: „Sfărâmaţi lanţurile, lăsaţi Moscheea Hagia Sophia deschisă!” şi „Allah este mare”, apoi au îngenuncheat în rugăciune spre mirarea turiştilor.

„Ţinerea Moscheei Hagia Sophia închisă este o insultă la poporul turc de 75 de milioane de oameni. Ea simbolizează răul tratament al Occidentului” a spus  Salih Turhan, preşedintele Asociaţiei Tineretului Anatolian, care a organizat evenimentul, în care bărbaţii şi femeile s-au rugat separat, conform tradiţiei.

Traducerea şi adaptarea: Pr. Ioan Valentin Istrati

Sursa: doxologia.ro via http://www.huffingtonpost.com/2012/05/26/hagia-sofia_n_1548019.html

 

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.